Egypten stänger ner hela internet

Massprotesterna sprider sig i arabvärlden

Massprotesterna i arabvärlden nådde i tisdags Egypten.

Nu har myndigheterna i landet stängt av internet för att förhindra att upproret sprids.

I eftermiddag slås mobilnätet ut.

Egypten förbereder sig för det största upploppet hittills. Den ledande demokratikämpen ElBaradei kommer att delta – och han är redo att ta över landets ledning.

– Om människor, särskilt unga människor, vill att jag ska leda övergången kommer jag inte att göra dem besvikna, sa ElBaradei, 68, när han lämnade sin hemstad Wien för att återvända till Kairo.

Allt fler rapporter kommer nu om att landets ledning har stängt av Internet och gjort allt för att förhindra en samordning av upproret. Bara enskilda företag har fått behålla sin uppkoppling, rapporterar Sveriges Radio.

Det förekommer uppgifter om att mobiltelefonnäten kommer att stängas av under eftermiddagen.

I tisdags genomförde aktivister de största protestaktionerna i Egypten på 30 år.

– Vi ser en fantastisk spridningseffekt, säger Marina Stagh, 62, expert på arabvärlden.

Massprotester

De folkliga upproren fortsätter att sprida sig i arabvärlden. I går bröt massprotester med tiotusentals människor ut i Jemens huvudstad Sanaa.

Det har varit våldsamt i Egypten. Demonstranter i flera städer har kastat stenar och brandbomber mot polisen – som har svarat med gummikulor och tårgas. Minst fyra människor har avlidit i protesterna.

Enligt BBC har minst sju personer dött i upploppen sedan i tisdags.

– Det har gått så oerhört fort från det som låg och molade i Tunisien till detta, säger Marina Stagh, 62, expert på arabvärlden.

Aldrig förr under sina 20 år vid makten har Egyptens president Hosni Mubarak utsätts för så hårt tryck.

Krävde avgång

I Jemen utbröt i går de största protestaktionerna under den auktoritäre presidenten Ali Abdullah Salehs 32 år vid makten. Demonstranterna kräver hans avgång, men också ekonomiska reformer och högre löner. Jemen är ett av regionens fattigaste länder.

Upproren runt om i arabvärlden har tydliga kopplingar till upproren i Tunisien, där presidenten tvingats avgå. Och Anna Jardfelt, 38, Mellanösternkännare och direktör för Utrikespolitiska institutet, ser flera likheter mellan rörelserna.

– Det är folkliga uppror som saknar tydliga ledare och alla staterna har auktoritärt styre som har pågått väldigt länge. Inget av länderna har någon tydlig oppositionsledare, möjligtvis med undantag av Egypten. Det kan vara en anledning till att folket tar saken i egna händer.

”Starkt sammanknutna”

Men trots de stora protesterna tror inte Marina Stagh att demonstranterna kommer att lyckas lika bra som Tunisiens upprorsmakare.

– I Egypten är militären och regeringen väldigt starkt sammanknutna, och de kommer inte att vända honom ryggen så lätt som skedde i Tunisien. I Jemen tror jag att gamla oppositionsgrupper på landsbygden måste ansluta sig om det ska hända något stort.

Mindre demonstrationer har även förekommit mot regeringarna i Marocko, Algeriet och Libyen.

Publisert: