Smittkällan fortfarande okänd – oron sprider sig

Reporter: Mikael Stengård

Publicerad:

365 nya fall upptäckta i Tyskland bara i dag

365 nya fall av ehec-smitta i Tyskland bara i dag.

Men fortfarande vet ingen varifrån smittan sprids.

Nu växer oron runt om i Europa.

Utbrottet av ehec-bakterien som sprids från norra Tyskland växer i omfång. Bara i dag har 365 nya fall konstaterats i Tyskland.

I Sverige har fyra nya fall upptäckts i dag och sammanlagt är nu 45 svenskar smittade av tarmbakterien. Av dem har 15 personer drabbats av den allvarligare komplikationen HUS, som angriper njurarna.

Dog efter golfresa

Den svenska kvinna som avled av ehec-bakterien i går hade smittats på en golfresa utanför Hamburg i början av maj. Av de 30 svenskar som åkte på resan har nästan hälften smittats av den aggressiva tarmbakterien.

– Vi märkte ingenting på resan, men många av oss mådde dåligt när vi kom hem, säger Arne Malbert, som var med på golfresan och var vän med kvinnan som avled.

Även han smittades av ehec-bakterien, men har klarat sig relativt bra.

– Det jag drabbades av är ingenting i jämförelse, säger han.

Hotellet genomsökt

Tyska hälsomyndigheter har testat maten på hotellet det svenska golfsällskapet bodde på, men har inte hittat någon smittkälla.

– Vi har också kontaktat alla andra gäster som bodde här samtidigt som svenskarna, men ingen av dem har smittats, säger hotellets taleskvinna Sophie von Spoercken.

Med anledning av de smittade svenskarna har hotellet nu slutat servera sallad.

Men det är oklart om det stora ehec-utbrottet går att spåra till de spanska gurkor som har pekats ut. De prover som har gjorts visar att gurkorna innehåller en annan typ av tarmbakterie.

Ska vidta åtgärder

Spanska myndigheter planerar nu att ”vidta åtgärder” mot Tyskland för att man snabbt pekade ut spanska grönsaksodlare som skyldiga till ehec-utbrottet, meddelade inrikesministern Alfredo Pérez Rubalcaba i dag.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel tillbakavisar dock kritiken och menar att man agerat helt korrekt.

– Vi hittade bakterien E.coli i gurkorna och var enligt EU:s regler tvungna att utfärda ett omedelbart larm, säger Angela Merkel till spanska tidningen El pais.

Publicerad: