Bättre – men inte bra

Av: Carina Bergfeldt

Publicerad:
Uppdaterad:

Så blir elpriserna i vinter

Vargavinter? Elpriserna kommer att bli lägre än de två senaste åren, även om de fortfarande är högre än de borde vara, säger Jakob Eliasson.
Vargavinter? Elpriserna kommer att bli lägre än de två senaste åren, även om de fortfarande är högre än de borde vara, säger Jakob Eliasson.

Efter två mardrömslika vintrar kommer nu ett litet glädjebud:

En villaägare kan i genomsnitt betala 3 000 kronor mindre för sin el den kommande vintern.

Men:

– Bara för att priserna är lägre betyder det inte att de är bra, säger Jakob Eliasson på Villaägarnas riksförbund.

Aftonbladets eluppror i våras ruskade om elbolagen rejält.

Efter flera hundratusen namnunderskrifter som överlämnades till Maud Olofsson kallades Yvonne Fredriksson, generaldirektör på Energimarknadsinspektionen, in på extramöte med dåvarande näringsministern där hon lovade att syna elbolagen i sömmarna.

Lägsta sedan 2004

Och just nu, efter en mild sommar och med välfyllda vattenmagasin, är priset på el det lägsta det varit en oktobermånad sedan 2004.

Och bolaget Telge Energi bedömer att vi inte heller får några elprischocker i vinter.

Bolaget uppskattar att vinterns elpriser kommer att ligga på en nivå runt 40 öre per kilowattimme på elbörsen, det vill säga omkring 25 öre lägre än förra vintern, skriver de på sin hemsida.

3 000 kr billigare

I runda slängar innebär det cirka 3 000 kronor mindre för en villaägare med elvärme från november till mars.

– Det är bra att priserna går ned, men det innebär dessvärre inte att jag kommer att slippa samtal av folk som går på knäna av sina elräkningar i vinter, säger Jakob Eliasson, energipolitisk expert på Villaägarna.

”Vana vid absurda nivåer”

Han påpekar att prisera är lägre – men långt ifrån bra.

– Det som är trist är att folk har vant sig vid helt absurt höga elräkningar så att normalnivån förflyttats. Det man måste komma ihåg är att elen fortfarande är dubbelt så dyr nu som den var för tio år sedan, säger han.

Publicerad: