Expert: Lukasjenko kommer utnyttja bombdådet

NYHETER

Många teorier om gärningsmännen i spåren av att ingen har tagit på sig attentatet

Ingen har tagit på sig gårdagens bombdåd i Minsk. Teorierna är däremot många om vem som ligger bakom: utländska terrorister, en radikal gren av oppositionen, internt stridande grupper inom säkerhetstjänsten – eller president Lukasjenko själv.

– Det som är helt klart är att Lukasjenko kommer utnyttja det här attentatet för att slå ner på den inhemska oppositionen, säger Jakob Hedenskog, säkerhetspolitisk expert.

Terrordåd med många döda är extremt ovanligt i Vitryssland. Till skillnad mot i Ryssland där människor ständigt lever under terrorhot och det sker dåd varje år, säger Jakob Hedenskog, forskningsledare på FOI och expert på Vitryssland.

President Alexander Lukasjenko har slagit fast att det handlar om ett terrordåd. Han har talat vagt om att utländska grupper ligger bakom och kräver att säkerhetstjänsten "hugger händerna" av de som upptäcks med sprängämnen.

Signalement förvånar

Det signalement på en misstänkt bombare som vitryska myndigheter gått ut med talar om en mörkklädd man med "kaukasiskt utseende". En uppgift som förvånar Jakob Hedenskog. Det finns ingen koppling mellan Vitryssland och Tjetjenienkonflikten, säger han.

– När liknande saker händer i Ryssland är myndigheterna oerhört snabba med att gå ut med att attentatet har koppling dit. Det är ovanligt med sådan här attentat i Vitryssland, men det kan vara en reflex att man går ut med de här uppgifterna.

Enligt Jakob Hedenskog är informationen för knapphändig för att kunna säga att en teori är mer sannolik än en annan. Det har varit oroligt i Vitryssland efter valet i december då president Lukasjenko sägs ha fuskat sig till seger.

Utesluter inte oppositionen

Hedenskog utesluter inte oppositionen, den har slagits ner hårt och många har fängslats, men han tror inte den har kapaciteten eller viljan att ta till våld.

– Delar av oppositionen kan tänkas gå mot att radikaliseras för att regimen drar åt tumskruvarna hårdare och hårdare, men säkerhetstjänsten har nog så bra koll att den skulle ingripa tidigare.

Maktstrid bland gunstlingar

En annan teori är att Lukasjenko själv är hjärnan bakom dådet för att leda bort uppmärksamheten från den kraschade ekonomin som sliter på befolkningen. Eller att dådet är en del av en maktkamp mellan olika delar av säkerhetstjänsten.

– Det finns en motsättning mellan Lukasjenkos son Viktor och en tidigare chef för säkerhetstjänsten, Viktor Sjejman. De ska ha tävlat om presidentens gunst, förklarar Jakob Hedenskog.