Ingen vet var den slår ner

avOlof Svensson

Hastigheten är 28 000 km/h

Foto: AP
En teckning visar den tyska satteliten Rosat.

Se upp! (igen)

På fredag kan det åter regna rymdskrot från himlen.

En tysk satellit närmar sig nämligen jorden med rasande fart.

Den tyska satelliten Rosat är stor som en minibuss och kommer flyga in över jorden med 28 000 kilometer i timmen. Forskare har tappat kontrollen över den gamla satelliten och experter har ingen aning om var delarna kan landa, rapporterar AP.

– Alla länder runt om i världen, mellan 53 grader norr och 53 grader söder om ekvatorn, kan möjligtvis påverkas, säger Andreas Schuetz, talesperson för det tyska rymdcentret. 

Slår ner mellan fredag och måndag

Delar av Rosat kommer brinna upp i atmosfären. Men skrot upp till 1,7 ton väntas krascha någonstans på jorden mellan fredag och måndag. Den största delen på satelliten, en spegel från ett gigantiskt teleskop på 1,6 ton, kan undgå att brinna upp och störta mot jorden.

Ju närmare satelliten kommer, desto säkrare kommer experter bli på var den förväntas slå ner.

Oddsen att träffas av satelliten är däremot extremt lågt. Oddsen för att någon människa på jorden ska träffas är 1 på 2000, att just du träffas är 1 på 14 biljoner enligt en tysk rymdorganisation.

Andra satellitkraschen på en månad

Det är däremot högre risk än förra gången en satellit störtade mot jorden. När en Nasa-satellit kraschade förra månaden var oron stor för att den skulle nå ett befolkat område. Satelliten hamnade däremot i Stilla Havet utan att någon blev skadad.

Satelliten Rosat sköts upp 1990 och "gick i pension" 1999 efter att ha använts för forskning om svarta hål och neutronstjärnor.