S vill ha fri tandvård för alla upp till 25

Juholt: "Jag vill anslå betydligt mer pengar till sjukvården än Reinfeldt"

Fri tandvård för alla upp till 25 år.

Det är ett av Socialdemokraternas nio förslag för att förbättra sjukvården i Sverige.

– För mig går satsningar på sjukvård före stora skattesatsningar, säger S-ledaren Håkan Juholt.

Valkampanjen inför omvalet i Västra Götaland går in på slutspurten.

På en pressträff i Göteborg i dag presenterade S-ledaren Håkan Juholt nio åtgärder på hur Socialdemokraterna vill förbättra sjukvården i Sverige.

Partiet vill bland annat införa gratis tandvård för alla upp till 25 år. I dag är tandvården fri tills det år man fyller 20.

Inspireras av Västra Götaland

– Vi har inspirerats av vallöften som vi har här i Västra Götaland och som vi tycker ska gälla i hela Sverige, säger Håkan Juholt till Aftonbladet.

Socialdemokraterna vill också förbättra tillgängligheten i vården genom att återinföra jourbilar för hembesök för barn, gamla och multisjuka som har det svårt att ta sig till akutmottagningar. 

– Den som blir sjuk ska veta att han eller hon får hjälp av en personal som har den bästa utbildningen, tillräckligt med tid och som arbetar med de mest moderna metoderna och den senaste medicinska tekniken, säger S-ledaren.

Bouns till kommunerna

Bland de andra åtgärderna finns bland annat förslag på att erbjuda en bonus till alla kommuner och landsting som minskar antalet ofrivilliga deltider och omvandlar dem till heltider, göra välfärdsjobben attraktivare genom att införa traineeplatser för unga, göra alla universitets- och regionsjukhusen offentligt ägda och i lag förbjuda gräddfiler på offentligt finansierade sjukhus.

– Jag vill anslå betydligt mer pengar till sjukvården än regeringen. För mig går satsningar på skola, sjukvård och välfärd stora skattesänkningar.

Aftonbladets bloggar
Publisert: