Nyheter

Turkiet rasande på Israel

NYHETER

En diplomatisk kris skakar Turkiet och Israel.

Turkiet har avbrutit alla militära avtal med Israel och avvisat ambassadören i Ankara.

Anledningen: Israel vägrar be om ursäkt för att nio turkar dödades vid bordningen av Ship to Gaza-flottan.

Turkiska premiärministern Ahmet Davutoglu.
Turkiska premiärministern Ahmet Davutoglu.

Turkiets ilska kommer efter att Israel upprepade gånger vägrat be om ursäkt för bordningen av förra årets Ship to Gaza-flotta, då nio turkar dödades.

Turkiet avbryter alla militära avtal med Israel, säger utrikesministern Ahmet Davutoglu enligt Reuters. Turkiet erkänner inte heller att Israels blockad av Gazaremsan skulle vara laglig.

Enligt Davutoglu är det den israeliska regeringen som är ansvarig för den pågående krisen mellan Israel och Turkiet.

Turkiet kommer också minska sin diplomatiska representation i Israel och ska utvisa Israels ambassadör i Ankara, rapporterar AFP.

Hotar stoppa handeln

På torsdagen sade Davutoglu att fredagens offentliggörande av en FN-rapport om bordningen var "sista chansen" för Israel att be om ursäkt. Annars skulle man övergå till ”plan B”, nämligen att avbryta militära avtal, utvisa Israels ambassadör och nedgradera sin egen representation i Israel – precis det som nu sker.

Enligt den israeliska tidningen Haaretz hotar Turkiet även att stoppa handeln mellan länderna, vilken uppgår till flera miljarder dollar. Man ska också driva en diplomatisk och juridisk kampanj mot Israel i FN, och hjälpa de familjer vars anhöriga dödades i bordningen med att stämma Israel, skriver Haaretz.

Tålamodet slut

Turkiet har flera gånger gått med på att fördröja offentliggörandet av rapporten för att Israel velat förhandla om en eventuell ursäkt. Men nu hade Turkiets tålamod tagit slut.

– Vi väntade tålmodigt på att Israel skulle bestämma sig. Det verkar som att Israel har svårt att fatta ett beslut, sade Davutoglu enligt Haaretz.

TT

ANNONS

Hos Cellbes hittar du trendsäkert mode i alla storlekar! Fynda bland nyinkomna produkter och aktuella kampanjer.

Extern länk från Cellbes

Till Cellbes

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter