Obama rusade ut från budgetmöte

Förhandlingarna om det enorma budgetunderskottet i USA fick ett abrupt slut på onsdagen då president Barack Obama plötsligt reste sig och lämnade rummet.

Republikanernas ledare i representanthuset Eric Cantor hade dessförinnan föreslagit en kortsiktig lösning för att höja skuldtaket medan Obama krävde ett mer omfattande avtal.

– Jag har nått min gräns. Det kan betyda slutet på min presidentperiod, men jag viker inte i frågan, sade Obama.

Republikaner beskrev hur Obama rasande stormade ut från mötet medan demokraterna sade att presidentens tillrättavisning lämnade politikerna tilltufsade och mållösa.

”Bör ta honom i örat”

Obama sade att han inte var rädd för att lägga in sitt veto mot en kortsiktig lösning eller försvara det inför det amerikanska folket.

– Cantor avbröt presidenten bryskt tre gånger för att föra fram sitt förslag om en kortsiktig höjning av skuldtaket, sade en av demokraterna.

– Det var rent barnsligt uppträdande från hans sida och (Republikanernas talman John) Boehner bör ta honom i örat och se till att han växer upp.

En annan demokrat kallade mötet spänt men konstruktivt.

Riskerar att inte kunna betala

Obama diskuterade vid budgetmötet kreditvärderingsinstitutet Moody's hot att sänka USA:s kreditbetyg från dagens högsta nivå, Aaa, uppgav en företrädare för demokraterna.

Enligt källan ska finansminister Timothy Geithner ha sagt att Moody's uttalande understryker inte bara nödvändigheten att höja skuldtaket innan tidsfristen går ut den 2 augusti utan också behovet att minska federala underskott.

Moody's är oroligt att kongressen inte ska hinna godkänna en höjning av skuldtaket i tid. Om inte USA höjer gränsen för hur stor statsskulden får vara innan dess riskerar landet att hamna i ett läge där det inte kan betala sina räkningar.

TT

Publisert: