Nyheter

Farhan utslängd - fast i Tanzania

Av: 

Joachim Kerpner

FAST I TANZANIA 19-årige Farhan Abdi säger att han flydde från krigshärjade Somalia. Migrationsverket trodde inte på honom och skickade honom till Tanzania.
FAST I TANZANIA 19-årige Farhan Abdi säger att han flydde från krigshärjade Somalia. Migrationsverket trodde inte på honom och skickade honom till Tanzania.

NYHETER

Farhan Abdi, 19, skulle få stanna i Sverige.

Nu är han utslängd och sitter fast i Tanzania — trots att han kommer från krigsdrabbade Somalia.

– Han är väldigt upprörd, säger ombudet Johnny Samuelsson.

När Farhan kom till Sverige från krigsdrabbade Somalia för tre år sedan fick han permanent uppehållstillstånd. En språkexpert gick i god för att han kom från Somalia. Men när det uppdagades att experten hade tagit mutor, revs beslutet upp.

Fick genomgå språktester

Farhan fick genomgå flera nya språktester, som visade att han antingen kom från Tanzania, Kenya eller Somalia. Hans uppehållstillstånd drogs in och Migrationsverket beslöt att sätta Farhan på ett plan till Tanzania.

I torsdags skrev Farhan ett matteprov — "det gick jättebra", sade han då — på el och energiprogrammet på Thorildsplans gymnasium i Stockholm.

Men i går söndag sattes den passlöse Farhan av två tjänstemän från Migrationsverket på ett plan till Dar-es-Salaam i Tanzania. Med på planet fanns också Farhans kontaktperson Ewa Emenius. Farhans och Ewas förhoppning var att han aldrig skulle släppas in i Tanzania:

– De ska utvisa mig till Tanzania, ett land jag aldrig varit i, sade han nyligen till Aftonbladet.

Få utvisningen upphävd

Ändå sitter han nu fast i Tanzania, där han landade tidigare idag:

– Tanzania bestämde sig för att behålla honom, berättar Farhans ombud Johnny Samuelsson, som skött skriftväxlingen med Migrationsverket.

Ewa fick träffa Farhan efter mötet med de tanzaniska immigrationstjänstemännen. De hade uppskattat Farhan till 28 år, sade att han inte var muslim och att han var tanzanier. Det är helt fantastiska uppgifter. Han var väldigt upprörd, självklart, säger Samuelsson till Aftonbladet.

Samulesson ska nu försöka vända sig till EU-domstolen för att om möjligt få utvisningen av Farhan Abdi upphävd.

ANNONS

REA: Upp till 50% på Nike - fynda kläder, skor och allt du behöver till träningen!

Extern länk från Nike

Shoppa här!

Publisert: