Luftangreppen pressar Gaddafi

Rebellerna närmar sig diktatorns födelsestad

Rebellerna har senaste dagarna återvänt till flera städer medan Gaddafis styrkor tryckts tillbaka av de FN-sanktionerade luftangreppen.

Nu börjar oppositionen sälja olja för att få pengar till fortsatta strider.

Både rebellerna och Gaddafi-regimen behöver pengar för att fortsätta striderna. Under söndagen gick oppositionen ut och berättade om ett avtal med Qatars statliga oljebolag.

Om mindre än en vecka ska olja från libyska fält i öst, där rebellerna har kontroll, börja säljas till Qatar enligt rebelledaren Ali Tarhouni.

– Vi producerar mellan 100 000 och 130 000 fat olja per dag, vi kan enkelt öka det till 300 000 per dag, sa Tarhoni vid en presskonferens under söndagen.

Anfallen mot Libyen fortsätter

AFP rapporterar om två höga explosioner som ska ha hörts i Sirte, Gaddafis födelsestad, under söndagskvällen.

Ett tjugotal journalister som bjudits in till Sirte av den libyska regimen kunde inte avgöra exakt var explosionerna skett. De kunde heller inte avgöra om luftangreppen föregående natt orsakat någon skada i staden, enligt AFP.

Även från Tripoli kommer rapporter om explosioner enligt AFP och Reuters.

– Explosioner skakade den libyska huvudstaden Tripoli på söndagen och skottlossning mot flygplanen hördes, rapporterar AFP:s korrespondent.

Enligt vittnen ska attackerna ha skett mot vägen till den internationella flygplatsen en mil utanför staden.

Nato tar över omedelbart

Under kvällen kom besked om att Nato tar över hela militära operationen i Libyen.

– Natos överenskommelse om att ta över kommandot för alla militära operationer i Libyen från den USA-ledda koalitionen kommer att få "omedelbar effekt", säger Natos generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen till AFP.

Enligt al-Jazira ska USA under söndagen ha dragit tillbaka åtminstone ett av fartygen som använts i operationen mot Libyen.

Städer återtagna

Libyens rebeller vinner mark när Gaddafis styrkor flyr undan luftangreppen. På fredag förmiddag återtog de den viktiga oljestaden Ras Lanuf. Sedan tog de kontroll över Bin Jawad, fem mil västerut.

Därefter ska de ha begett sig vidare mot Gaddafis födelsestad Sirte där strider rasade under morgonen.

Två städer erövrade

Oppositionen tog under lördagen tillbaka Ajdabiya och Brega.

– Vi är i centrum av Brega. Gaddafis styrkor retirerar och bör nu vara vid al-Bisher väster om Brega, säger Gaddafi-motståndaren Abdelsalam al-Maadani till AFP.

Förstörde flygplan

20 franska stridsplan och två helikoptrar opererade i går i Libyen, bland annat i Misrata. De franska planen ska ha förstört fem av Gaddafis stridsflygplan och två helikoptrar. De förstörda planen och helikoptrarna var enligt fransmännen på väg upp i luften utanför rebellkontrollerade Misrata, som är under belägring av Gaddafis styrkor.

Brittiska missiler ska ha träffat tre av Gaddafis stridsfordon i Misrata och ytterligare två i Ajdabiya, rapporterar al-Jaizira.

Regimen: ”100 döda”

Enligt Libyens statstelevision har mer än 100 civila dött av de allierade styrkornas flygattacker. USA menar att Gaddafis styrkor har tagit kroppar och placerat dem där flygbomberna har fallit, för att ge sken av att de internationella styrkorna dödar civila. Det säger landets utrikesminister Robert Gates, som tycker att flyginsatsen i Libyen har varit mycket lyckad.

– Jag menar att den är begränsad i tid, och att målet, som vi håller på att uppnå, är tydligt, säger han.

Publisert: