Nyheter

Hemkört från Systembolaget

Av: 

Susanna Vidlund

TT

NYHETER

Nu utreds hemleverans direkt hem till kunderna

I framtiden kan det bli möjligt att beställa alkohol på nätet från Systembolaget och få det levererat till dörren.

– Vi utreder nu möjligheten att kunna erbjuda hemleverans, då mot en extra kostnad och ett par dagars leveranstid, säger Magdalena Gerger.

Systembolaget utreder nu förutsättningarna för att kunna erbjuda hemleverans mot en extra kostnad.

Tanken är att hela sortimentet ska bli tillgängligt för kunderna.

– Våra köpbeteenden har förändrats de senaste åren och det är naturligt att våra kunder ska få rådgivning och kunna handla både i butik och på webben, säger Systembolagets vd Magdalena Gerger i ett pressmeddelande.

Krav på kunderna

Även vid hemleverans ställs samma krav på kunderna som i butik. Man ska inte sälja till underåriga, berusade, eller om man kan misstänka langning.

– För att allmänheten också fortsättningsvis ska ha ett starkt förtroende för oss är det viktigt att vi fortsätter att både utveckla vår service och att begränsa alkoholens negativa effekter, säger Magdalena Gerger.

Möts av kritik

Socialutskottets vice ordförande, socialdemokraternas Lena Hallengren, är kritisk till idén om hemleveranser av alkohol.

– För mig är det angeläget att vi inte utökar öppettiderna eller försvårar ålderskontroller så att vi åstadkommer ett ökat drickande och en ökad langning till minderåriga. Vi vet att all ökad tillgänglighet leder till ökad konsumtion.

Ökad konkurrens

Att de privata aktörerna som levererar alkohol till dörren blir allt fler oroar Systembolaget, tror Hallengren.

– Enda anledningen till att man tänker tanken om att leverera hem är förstås att det finns en otrolig massa privata företag som bedriver den här typen av verksamhet. Man tar ju ut den konkurrensen.

Även Nykterhetsförbundet IOGT-NTO:s förbundsordförande Anna Carlstedt är kritisk.

– Vi är inte förvånade över att de gör det här men det finns en risk att det ökar alkoholkonsumtionen, vilket i sin tur ökar alkoholskadorna, säger hon.

Några dagar

Systembolaget har inte tagit ställning till vad en hemleverans skulle kunna kosta, men uppskattar att det kan handla om cirka 100 till 150 kronor och uppåt.

– Man kan ju spana lite på Norge. De har faktiskt haft, i samma regi, den här tjänsten under tio år och då har de 150 kronor för en låda vin och upp till 300, lite beroende på vad det handlar om.

Den hemleverans som Systembolaget utreder, innebär leverans några dagar efter beställning. Betalning sker i samband med beställning på webben.

Det är inte klart när Systembolaget kan komma att erbjuda hemleverans till kunderna.

”Mer alkohol skapar fler familjetragedier”

Nja, läsarna verkar måttligt intresserade av att få sprit och vin hemkört till dörren. Men många ville trots det diskutera frågan med Systembolagets VD Magdalena Gerger och Anna Carlstedt från IOGT-NTO. /Karin Magnusson

”Mer alkohol skapar fler familjetragedier”

Nja, läsarna verkar måttligt intresserade av att få sprit och vin hemkört till dörren. Men många ville trots det diskutera frågan med Systembolagets VD Magdalena Gerger och Anna Carlstedt från IOGT-NTO. /Karin Magnusson

ANNONS

Ellos Badkläder! Baddräkter och bikinis med hög midja, shapingeffekt i fina färger till ett bra pris!

Extern länk från Ellos

Shoppa här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter