Usama bin Ladin

Huset vaktas dygnet runt

”EN MYCKET RIK PERSON”  Hundratals personer, nyfikna och journalister, hade i går tagit sig till huset i Abbottabad där Usama bin Ladin dödades. ”Jag förstod att det var en mycket rik person som skulle bo där”, säger en granne.
”EN MYCKET RIK PERSON” Hundratals personer, nyfikna och journalister, hade i går tagit sig till huset i Abbottabad där Usama bin Ladin dödades. ”Jag förstod att det var en mycket rik person som skulle bo där”, säger en granne.

NYHETER

ABBOTTABAD/STOCKHOLM. Aftonbladet är på plats vid huset där världshistoria skrevs natten till i måndags.

Nu övervakas det dygnet runt av beväpnade vakter, samtidigt samlas chockade grannar utanför.

– Vi trodde att murarna var till för att skydda husets kvinnor från blickar, säger Naik Mohammad.

År efter år har de boende undrat vem som bott bakom de höga murarna.

Huset är en vit jätte i jämförelse med den låga bebyggelsen runt om i den lummiga stadsdelen Bilal Town.

De få fönstren är tonade och skyddade från insyn.

Det tog 40 minuter för USA:s bästa soldater att avslöja sanningen för världen.

Grannarna vaknade av ljudet från helikoptrar, explosioner och sedan finkalibrig eld.

– Det här är en garnisonstad och vi är vana att höra ljudet av vapen från övningar i fjärran, men aldrig så här nära, säger grannen Mohammad Zahid.

Misstänkte smugglare

Aftonbladet är på plats utanför bin Ladins hus, som nu övervakas dygnet runt av pakistansk säkerhetspolis.

– Huset har mycket högteknologisk utrustning. Det fanns flera övervakningskameror runt om i hela byggnaden, avslöjar en polisman.

För de boende i området har sanningen kommit som en chock. Ingen har vetat eller ens anat vem som gömde sig i den fästningslika kolossen. Men flera rykten har cirkulerat om huset.

Flera grannar har misstänkt att de boende ska ha varit smugglare eller narkotikahandlare.

Vid ett tillfälle när myndigheterna delade ut poliovaccin till barn i området släpptes de aldrig in i huset. I stället tog två män emot vaccinet och körde bort besökarna. Men en av dem kunde skymta två stora dyra stadsjeepar inne på gården, uppger nyhetsbyrån AP.

– Det var flera som klagade på att trots att de hade ett sådant stort hus så bjöd de aldrig in fattiga eller gav något till välgörenhet, säger bonden Mashood Khan till AP.

”Gick ofta till moskén”

Mohammad Zahid, som bott granne med världens mest eftersökta man började bygga sitt eget hus samtidigt som bin Ladin lät anlägga sin jättevilla för runt sju år sedan.

– De använde mycket dyrare byggmaterial än jag. Jag förstod att det var en mycket rik person som skulle bo där, berättar han för Aftonbladet.

Mohammad Zahid har flera gånger sett två män i 35–40-årsåldern röra sig in och ut ur huset, men han har aldrig pratat med dem.

– De verkade vara bra människor. De gick ofta till moskén, säger han.

En annan granne, Naik Mohammad, har bott i det lugna medelklassområdet i 21 år. Han har också lagt märke till de två männen som brukade lämna

fastigheten i en röd bil.

Vid något tillfälle hade de presenterat sig och sagt att de var kusiner.

– Men de hade lite social kontakt med andra boende här. Vi trodde att de höga murarna byggdes för att de var rättroende muslimer och ville skydda sina kvinnor från andra mäns blickar.

ANNONS EXTERN LÄNK

Dela julkänslan och låt julen blomma – skicka ett blombud med Interflora här!

Interflora

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Usama bin Ladin

ÄMNEN I ARTIKELN

Usama bin Ladin