Nya trenden – fler vill skriva högskoleprov

NYHETER

Intresset för högskoleprovet ökar – 70 000 är anmälda

Intresset för att skriva högskoleprovet är större än någonsin.

Över 70 000 personer har anmält sig för att skriva vårens prov – en ökning med fem procent.

– Vi trodde att toppen var nådd förra våren men så var inte fallet, säger Per Zettervall, chef för systemförvaltningen vid VHS på Högskoleverkets hemsida.

I fjol ökade intresset för att skriva Högskoleprovet rejält. Förra våren steg antalet anmälningar med hela 30 procent.

Intresset håller i sig och till vårens prov har 70 000 personer anmält sig, en ökning med nästan fem procent. Inte sedan 1998 har intresset för att skriva provet varit så stort, rapporterar Högskoleverket.

– Det är roligt att antalet anmälda fortsätter att öka totalt i landet och på de flesta lärosäten. Det visar på ett fortsatt stort intresse för högskolestudier i Sverige. Vi trodde att toppen var nådd förra våren men så var inte fallet, säger Per Zettervall, chef för systemförvaltningen vid VHS.

Nytt prov nästa år

Det här är dessutom sista chansen att skriva det gamla högskoleprovet. Till hösten införs ett nytt prov som ska innehålla fler uppgifter och ha större jämvikt mellan kvantitativa och verbala uppgifter.

Det nya testet ska innehålla åtta delprov istället för dagens fem. Tanken med det nya provet är att man ska förutse hur studenterna kommer att klara sin högskoleutbildning.

ARTIKELN HANDLAR OM