Fortböter kan vara olagliga

Foto: Förarna har klarat sig – trots att bevis finns. Bilen på bilden har inget med artikeln att göra.
NYHETER

Fartdårarna erkänner – men slipper ändå böter.

Enligt tingsrätterna behöver de inte följa Vägverkets regler.

Eftersom myndigheten inte längre finns.

Vägverket upphörde 1 april förra året och ombildades till Trafikverket. Enligt flera tingsrätter, bland annat Ystad tingsrätt, upphörde även myndighetens föreskrifter kring bland annat hastighetsbegränsningar.

Erkände – friades

Därför har man nu friat flera förare som kört för fort – trots att de erkänt.

En man körde 159 kilometer i timmen på en väg där den högst tillåtna hastigheten är 100 kilometer i timmen. I stämningansökan yrkade åklagaren på 4 000 kronor i böter – men föraren friades eftersom åtalet ogillades i rätten.

– Det står i strid med legalitetsprincipen att döma någon som begått ett brott mot Vägverkets föreskrifter när det står i lagen att det är Trafikverket som har bemyndigande, säger Fredrik Blommé vid Ystad tingsrätt till Tidningen Skånskan.

Begränsningarna gäller

Charlotta Lindmark, chefsjurist vid Trafikverket, säger till Aftonbladet att hastighetsbegränsningarna gäller, oavsett om Vägverket eller Trafikverket tillsatt dem.

– När Vägverket ombildades till Trafikverket följde alla mandat och alla uppgifter med, säger hon.

Att fortkörningsböter skulle bryta mot legalitetsprincipen som stämmer inte, enligt Lindmark.

– Legalitetsprincipen är inte åsidosatt. Väldigt enkelt uttryckt betyder det att ingen rimligen kan säga att man kan köra för fort för att Vägverket har blivit Trafikverket.