Många döda i Kairo-kravaller

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 20 | Foto: Reuters

Egyptens militärregering har kallat till krismöte på måndagen sedan minst 23 människor dödats i våldsamma sammanstötningar mellan kopter och militärpolis i centrala Kairo. Minst 200 människor rapporteras ha skadats.

Oroligheterna började med att kopter – egyptiska kristna – demonstrerade i Kairo på söndagen i protest mot att ännu en kyrka bränts ned i Aswan längre söderut längs Nilen tidigare i veckan. Kopterna hävdade att de demonstrerade fredligt när de attackerades av ligister. Militärpolis ingrep och använde enligt demonstranterna övervåld. Tv-bilder visade pansarfordon som i full fart körde mot demonstranter.

Videoklipp och foton av sönderslagna ansikten och döda kroppar som enligt aktivisterna körts över av militärfordon cirkulerade på internet.

– Det som har hänt i dag saknar motstycke. Sjutton kroppar krossades av militärens lastbilar, sade människorättsaktivisten Hossam Gahgat från det sjukhus där de döda tagits om hand.

Demonstranterna kastade stenar och brandbomber och satte fordon i brand i de värsta oroligheterna i den egyptiska huvudstaden sedan president Hosni Mubarak störtades i våras. Oroligheterna fortsatte lång in på natten innan armén gick in för att återställa ordningen. Regeringen införde utegångsförbud fram till klockan sju på morgonen.

Enligt statliga televisionen var tre av de dödade militärpoliser.

Spänningarna mellan kopter och muslimer har ökat sedan upproret startade i början av året.

Egyptens regering manade till lugn. Premiärminister Essam Sharaf kallade regeringen till krismöte på måndagen med anledning av kravallerna.

"De enda som drar nytta av de här händelserna och våldshandlingarna är fienderna till januarirevolutionen och fienderna till det egyptiska folket, både muslimer och kopter", skrev Sharaf på Facebook.

Regeringen sade i ett uttalande att våldet inte ska tillåtas störa valen som ska inledas i slutet av november.

TT-AFP-Reuters

Publicerad: