Sjöstedt är klar favorit att leda V

NYHETER

Han tar över Vänsterpartiet – men verkar få sällskap på posten

1 av 2 | Foto: V-ledarkandidater Rossana Dinamarca, Jonas Sjöstedt, Ulla Andersson och Hans Linde.

Distrikten har sagt sitt.

Jonas Sjöstedt är självskriven som ny ledare för Vänsterpartiet.

Och mycket tyder på att Ulla Andersson blir hans vapendragare.

I dag är sista dagen för distrikten att nominera till posten som ny partiledare för Vänsterpartiet. Aftonbladet har ringt runt till samtliga landets V-distrikt och kan konstatera att den som tidigast utmanade Lars Ohly, Jonas Sjöstedt, är klar favorit.

15 av 25 distrikt vill se honom på partiledarposten.

”Mest erfaren”

– Vi tycker att han är den mest erfarna kandidaten. Han är kunnigast i frågor om klimat och arbete och är dessutom skicklig på att kommunicera frågorna utåt, säger Marie Engström, ordförande för V i Värmland.

Knappt hälften av de 25 distrikten förordar i nuläget ett delat ledarskap – det gör även Jonas Sjöstedt – men bara tre distrikt har tagit ställning mot dubbelkommando i partiet. Det lutar alltså åt att Sjöstedt får sällskap av Ulla Andersson, som i dag är ekonomiskpolitisk talesperson i V. Hon nomineras av sju distrikt.

”Har vuxit i rollen”

– Sjöstedt är väldigt kunnig och har en seriös framtoning i miljöfrågor. Ulla Andersson är duktig och har vuxit i sin roll som ekonomiskpolitisk talesperson. Ett delat ledarskap skulle gynna partiet, då de två skulle kunna avlasta varandra. Det är ett tufft jobb att vara partiledare i dag och trenden går nog mot delat ledarskap, säger Fredrik Bellino, ordförande för V i Västra Götaland.

Totalt finns fyra kandidater – de resterande två, Hans Linde, utrikespolitisk talesperson, och Rossana Dinamarca, talesperson i utbildningsfrågor, har bara fått några få nomineringar.

Kongressens beslut

Den nya V-ledaren väljs på partiets kongress i Uppsala den 6 januari 2012. Flera ombud från ett och samma distrikt kan komma att rösta på olika kandidater. På kongressen bestäms också om partiet ska införa delat ledarskap eller inte.