Neapelbor eldar sopor i protest

Av: Louise Lundström, TT-Reuters

Publicerad:
1 av 5

Sopkriget i Neapel pågår fortfarande för fullt.

Invånarna låter sig inte imponeras av ännu ett löfte från premiärminister Silvio Berlusconi om att rensa bort sopberget.

Istället har man gett sig ut för att elda upp skräpet som täcker gatorna och farlig rök sprider sig över staden.

Tjock brandrök stiger upp mot himlen och sprider sig i Neapel. Ännu en gång har invånarna i den syditalienska staden fått nog av bristen på handlingskraft från landets regering och bestämt sig för att ta saken i egna händer.

Kräver Berlusconis hjälp

Under fredagen och lördagen startades en stor mängd bränder efter att Italiens president Giorgio Napolitano krävt att premiärminister Silivo Berlusconis regering måste göra något åt de stora problemen med sophanteringen i staden.

Napolitano var tidigare i månaden på besök i Neapel och uttryckte då stor oro för läget i Neapel. Sopberget täcker gatorna och nu när sommaren kommer sprider sig stanken återigen. Trots att det gått flera år sedan sopkrisen startade växer högarna sig allt större.

Hälsofarliga bränder

Berlusconi har vid flera tillfällen sagt att problemen ska åtgärdas, men ingenting händer. Nu varnar stadens nyvalde borgmästare, Luigi de Magistris, invånarna för de stora hälsoriskerna med att elda sopor och kritiserar Italiens regering för att inte ta sitt ansvar.

– Berlusconi har visat att han inte alls bryr sig om Neapel, säger han till La Repubblica.

Publicerad: