Avrättades framför barnen

NYHETER

Den åtalade 22-åringen är skyldig enligt rätten

Den 37-åriga fyrabarnsmamman avrättades framför sina fyra barn.

Nu har Södertörns tingsrätt beslutat att den åtalade 22-årige mannen är skyldig – men att han ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning innan påföljden meddelas.

Den 22-åring som misstänks ha mördat en 37-årig fyrabarnsmamma i Haninge dagen före midsommarafton förra året skickas på rättspsykiatrisk undersökning (RPU). Det beslutade Södertörns tingsrätt på torsdagen i stället för att som planerat meddela dom.

Skyldig

Det innebär att tingsrätten funnit det övertygande visat att mannen är skyldig. Mordet misstänks vara anstiftat av fadern till kvinnans yngsta barn efter en infekterad vårdnadstvist.

Ändamålet med undersökningen är att tingsrätten ska få underlag att bedöma om 22-åringen begick mordet när han var allvarligt psykiskt störd och vilken betydelse tillståndet i så fall ska ha vid valet av straff.

Mannens förmåga att inse gärningens innebörd ska utredas.

”Kom fort, snälla”

Tingsrätten vill också veta om mannen bör överlämnas till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Den var den 24 juni i fjol som fyrabarnsmamman sköts med tre skott inför barnen när hon öppnade för 22-åringen som klätt ut sig i kläder från en budfirma. Det minsta barnet hade hon på armen när hon sköts.

Några sekunder efter nio på morgonen ringde den 12-åriga dottern till 112 för att be om hjälp åt sin mamma som hon precis hittat blodig i hallen.

– Kan ni komma fort, snälla, snälla. Kom fort. Jättesnabbt. Jag är bara 12 år och jätterädd.

Operatören frågar var mamman blöder.

– Jag vågar inte titta. Jag kommer att svimma.

Vårdnadstvist

Polisutredningen har varit besvärlig. Den misstänkte har tigit sig igenom förhören och polisen hittade först inga beröringspunkter mellan honom och offret.

Men till slut hittade polisen en koppling mellan 22-åringen och den 31-årige fadern till kvinnans yngsta barn. Kvinnan och 31-åringen låg i en sårig vårdnadstvist. Mannen är internationellt efterlyst och har enligt uppgift gripits av polis i Egypten.

Budfirmans kläder hittades efter mordet i en soptunna med 22-åringens DNA och kvinnans blod. Ett fingeravtryck från mannen hittades på en kartong i bostaden.

Köpte hundvalp

Omfattande mobilkontakter mellan den misstänkte och 31-åringen ingår i bevisningen. Besvärande för båda är att de på själva morddagen gjorde sig av med de telefoner som de använt för att ringa varandra.

Ett par veckor efter mordet köpte 22-åringen en rottweilervalp för 12 500 kronor inklusive försäkring. Han hade mycket små inkomster och hade inte kunnat spara ihop till det beloppet. En av polisens teorier är därför att det kan ha varit betalningen för mordet.