Alcala dömd till fängelse i dag

Fälldes för bedrägeri i tingsrätten

Jesús Alcalá är skyldig.

Det anser Stockholms tingsrätt som i dag dömde honom till fängelse i ett år och sex månader.

Alcalá fälldes för bedrägeri, försök till bedrägeri, försök till grovt bedrägeri och brukande av falsk urkund.

Domen mot Jesús Alcalá kommer egentligen inte som någon överraskning. Chefsåklagare Gunnar Stetler på ekobrottsmyndigheten har presenterad anklagelserna mot Alcalá på ett så övertygande sätt att nästan ingen tvivlat på honom.

Alcalás försvarare, Leif Silbersky, har hela tiden hävdat att något brott inte har kunnat begås eftersom Alcalá aldrig lyckades tillförskansa sig några pengar.

Han har också kryddat sin argumentation med att om Alcalá ändå har begått allt det som åklagaren hävdat så har det varit på grund av personlighetsstörningen och då ska Alcalá dömas till vård, inte fängelse.

Det är nu många som drar en suck av lättnad över att rättegången äntligen är över. Dramat har delat Sverige i två läger och på Alcalás sida har det funnits en stor mängd kulturpersonligheter.

"Han har gått sönder"

Men även flera av hans gamla vänner gav till slut upp inför de överväldigande bevisen. Wilhelm Agrell, mångårig nära vän till Alcalá, sa till exempel under rättegången att Alcalá ”gått sönder”:

– Han kom till en punkt där han inte kunde skilja på rätt och fel, sa Agrell.

Under rättegången har också bilden av Jesús Alcalá förändrats. Från filantropisk kämpe för den svaga människan till mytoman och ekobrottsling.

Bland annat har han falskeligen uppgivit sig vara utländsk gästprofessor, ordförande i internationella juristkommissionen samt nära vän med den tyske journalisten och författaren Günther Wallraff.’

Den som först fattade misstankar mot Jesús Alcalá var Michaela Sjögren som skötte projektet åt honom i Paraguay. Pressen på henne har varit mycket hård och hon bröt ihop efter sitt vittnesmål mot Alcalá.

Köpte lyxbil till sin son

Själva bedrägerna handlar om sammanlagt 1,3 miljoner kronor som skulle gått till ett biståndsprojekt i Paraguay. Projektet hade initerats av Sida och sköttes rent praktiskt av den internationella juristkommissionen.

Juristen, idealisten och samhällsdebattören Jesus Alcala ansvarade för Paraguayprojektet i 13 år.

Alcalá döms nu för att ha försökt lura till sig närmare en miljon kronor av biståndspengarna genom att hävda att pengar från internationella juristkommissionen egentligen var ett personligt lån från honom. Pengarna skulle han ha ärvt av sin mor.

Dessutom döms han för att ha låtit köpa en lyxbil åt sin son för 250 000 kronor.

Redan för fyra år sedan fick Sida reda på att det var problem med den ekonomiska redovisningen i Paraguayprojektet.

Och den 22 februari polisanmäldes alltså Alcala av platschefen i Paraguay, den svenska juristen Michaela Sjögren, som misstänkte honom för bedrägeri.

Förfalskade dokument i Alcalas dator

Under utredningen har en rad märkliga omständigheter framkommit. Bland har Alcalas påståenden om att han är sonson till Spaniens siste demokratiskt valde president visat sig vara falska.

Det är ett släktskap som katogoriskt förnekas av övriga släktingar.

Dessutom har polisen vid en husrannsakan hittat en förfalskad skrivelse i Alcalas dator. Skrivelsen är en juridisk analys som talar till Alcalas förmån i bedrägerimålet och påstås vara skriven av juristen Susanne Wennberg.

Det är en skrivelse vars äkthet kategoriskt förnekas av Susanne Wennberg.

Nekar kategoriskt

Jesus Alcala har hela tiden nekat till anklagelserna. Hans försvarare, stjärnadvokaten Leif Silbersky, har hävdat att Alcala är oskyldig till samtliga tio åtalspunkter. Silbersky har under rättegången drivit linjen hans klient är en sann idealist, måhända slarvig, men långt ifrån någon förslagen bedragare och ekobrottsling.

Under sista dagen förvånade Silbersky dock rätten med att konstatera att ”den person som skulle gjort detta medvetet ska inte dömas till fängelse - utan vård”.

Ska överklaga

- Mycket talar för att vi överklagar till hovrätten. Jag är beredd att rekommendera det till min klient. Jag vill gärna att mer kvalificerade jurister tittar på det här, säger Leif Silbersky, Alcalas advokat.

Han säger sig vara bestört över att tingsrätten resonerar så djupt och omfattande i moraliska frågor. Enligt Silbersky har juridiken inte fått tillräckligt utrymme i domen.

-Jag har talat med Alcala och kommit överens om att höras ytterligare i eftermiddag när vi fått mer distans till det här. Men vi har tre veckor på oss för att överväga en överklagan och det tänker vi utnyttja, säger Silbersky.

Han uppger att Alcala tog beskedet om domslutet hårt.

-Han är bestört, ledsen och besviken.

Olle Castelius, Fredrik Rundkvist, Maria Saving