Ambulanspersonalen lät bli att undersöka patienterna

Foto: Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
NYHETER

När ambulanspersonalen tyckte att patienterna var för smutsiga lät de bli att undersöka dem. Det visar flera anmälda fall i Västernorrland, skriver SVT Västernorrland.

När ambulanspersonal i Västernorrland fått hämta sjuka människor har de i vissa fall låtit bli att ge den vård som de annars skulle då patienterna varit smutsiga.

Även tidigare har SVT Västernorrland rapporterat om ett fall då en patient som kom in till Sundsvalls sjukhus ska ha varit smutsig och därför inte undersöktes korrekt av ambulanspersonal. Nu rapporterar de om ytterligare två fall.

”Utrustningen blir smutsig”

Ett av fallen handlar om en person som hittats uttorkad på golvet i sitt eget hem. När ambulanspersonalen kom till platsen var det oklart hur länge hen hade legat där, men det fanns avföring på kroppen.

Och på grund av patientens smutsiga tillstånd gjordes ingen undersökning förrän de kom fram till akuten. Då ska man ha uppgett att orsaken var att ”patienten måste tvättas först och att utrustningen blir smutsig”, skriver SVT.

I det fallet har landstinget skrivit en avvikelserapport, där man uppger att patientens behandling ska ha fördröjts på grund av nonchalans från ambulanspersonalen.

Ytterligare en för smutsig patient

Det tog inte mer än tre månader innan nästa avvikelserapport var tvungen att författas. Då ska ambulanspersonal ha påstått att en patient var respiratoriskt och cirkulatoriskt stabil när de kom till akuten, vilket visade sig inte stämma. Det visade sig sedan att även denna patient ansågs vara för smutsig och därför inte fått den undersökning som skulle ha skett. I den nya avvikelserapporten stod att ”medicinskt ansvarig ville inte smutsa ner sin apparatur”.

Den berörda personalen ska nu ha informerats om de riktlinjer som gäller när de ska ta hand om patienter.

Så ska vi massera oss friska 00:34
ARTIKELN HANDLAR OM