Nytt knarkbeslag i Gottsunda: ”Vi kommer slå mot deras tillgångar”

avAdam Westin, Anders Johansson

NYHETER

Efter Uppsalapolisens razzia under julhelgen har man beslagtagit ytterligare sex resväskor med narkotika, enligt Aftonbladets uppgifter.

– Vi kommer slå mot deras tillgångar – fordon, narkotika, vapen och så vidare. Man äter sig in sig i stammen tills det är dags att fälla hela trädet, säger polischefen Jale Poljarevius till Aftonbladet.

En man i 25-årsåldern har häktats, misstänkt för grovt narkotikabrott.

1 av 6 | Foto: Polisen i Uppsala
Bild från tidigare knarktillslag.

I en razzia i Gottsunda i Uppsala under julhelgen beslagtog polisen tio resväskor med det narkotikaklassade läkemedlet tramadol i beslag, enligt Aftonbladets uppgifter.

På lördagen meddelade polisen att det gjorts ett nytt beslag, i Gottsunda/Valsätra.

– Det här ärendet är kopplat till det förra tillslaget, säger Jale Poljarevius, lokal polisområdeschef i Uppsala och Knivsta.

Polisen: ”Tar rejäl skada”

”Icke oansenliga mängder misstänkt narkotika i beslag. Ett av Gottsundagängens logistiska kapacitet börjar ta rejäl skada nu. Rejält inkomstbortfall.” skriver Uppsalapolisen på Twitter.

Enligt Aftonbladets uppgifter rör det sig om ytterligare sex resväskor med tramadol.

Tabletternas så kallade gatuvärde uppgår till miljontals kronor.

Polischefen Jale Poljarevius vill inte gå närmare in på detaljer, eller bekräfta Aftonbladets uppgifter om mängden narkotika. Istället hänvisar han till kammaråklagare Michael Ehrenkrona, som leder förundersökningen.

Åklagare: ”Vet inte hur mycket”

Michael Ehrenkrona sa i torsdags att man inte hade hunnit gå igenom tillslaget av narkotika som gjordes under julhelgen.

– Vi vet att det handlar om väldigt mycket, men inte exakt hur mycket, sa kammaråklagare Michael Ehrenkrona till Aftonbladet då.

Det gjordes inget gripande i samband med Uppsalapolisens senaste tillslag. Efter razzian under julhelgen sitter en man i 25-årsåldern häktad misstänkt för grovt narkotikabrott. Mannen nekar till brott.

– Vi jobbar ju med en särskild gänginsats i Uppsala sedan i september 2016. Det här är ju en del av den strategiska bekämpningen av den grova kriminella verksamheten som pågår, säger Jale Poljarevius.

”Kommer slå till mot deras tillgångar”

Jale Poljarevius och hans kollegor på Uppsalapolisen har hyllats för sitt arbete mot gängkriminaliteten.

I statsminister Stefan Löfvens jultal fick de beröm för att de under drygt ett år frihetsberövat fler än 150 gängmedlemmar och beslagtagit flera hundra bilar.

Att slå mot narkotikahandeln är ett viktigt led i att bekämpa den organiserade kriminaliteten, enligt polischefen.

– Vi naggar i kanten på den logistiska kapaciteten på gängen, det är det som är våran taktik. Vi kommer slå mot deras tillgångar, till exempel fordon, narkotika och vapen, säger Jale Poljarevius, lokal polisområdeschef i Uppsala och Knivsta.

”Äter oss in i stammen”

I en tidigare intervju med Aftonbladet har Jale Poljarevius liknat arbetet mot gängkriminaliteten med en sovjetisk stridsvagn, som ”inte stannar förrän vi är i Berlin”.

Nu säger polischefen till Aftonbladet att det handlar om att kapa ”gren för gren” i de gängkriminellas verksamhet.

– Man äter sig in sig i stammen tills det är dags att fälla hela trädet, säger Jale Poljarevius.

ARTIKELN HANDLAR OM

Brott

Narkotika

Uppsala