Ingen JO-granskning av Fittjautredningen

Av: TT

Publicerad:
Fittja-fallet har väckt stor uppmärksamhet och många har upprörts över den friande domen. Här bild från en demonstration i Fittja i december, som hölls till stöd för kvinnan.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Fittja-fallet har väckt stor uppmärksamhet och många har upprörts över den friande domen. Här bild från en demonstration i Fittja i december, som hölls till stöd för kvinnan.

JO har beslutat att i nuläget inte granska den kritiserade utredningen av en misstänkt gruppvåldtäkt i ett trapphus i Fittja. Detta eftersom målet fortfarande pågår.

Däremot kan det bli aktuellt att syna utredningen i ett senare skede.

"De utredningsåtgärder som vidtagits av polisen under förundersökningen och hur dessa har utförts kan vara av betydelse för hovrättens prövning. Det är därför inte lämpligt att JO granskar dessa frågor innan åtalen har prövats slutgiltigt", säger JO Cecilia Renfors i ett pressmeddelande.

I mitten av december förra året friades fem män av Södertörns tingsrätt för inblandning i våldtäkten, som ska ha skett i Fittja i Botkyrka kommun sydväst om Stockholm sommaren 2016. Tre av dem hade åtalats för grov våldtäkt, två för medhjälp till grov våldtäkt.

I domen riktades skarp kritik mot polisutredningen, bland annat för att kvinnans uppgifter inte dokumenterats på rätt sätt. Polisen kontrollerade inte heller att hennes utpekande av brottsplats stämde. Först tio månader senare, efter att ha fått uppgifter från misstänkta om frivilligt sex i ett annat trapphus, kunde polisen genomföra en brottsplatsundersökning på rätt plats. Flera personer har JO-anmält utredningen.

Domen i tingsrätten har överklagats av både åklagare och målsägaren.

Kvinnan har beskrivit hur hon våldtagits av uppemot tio olika män under flera timmar. Sperma som hittats på hennes kläder har kunnat knytas till tre av de åtalade männen, men de nekar till alla anklagelser och säger att sexet var frivilligt och utgjorde betalning för narkotika.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN