Föräldrarna i Bjärred var överens om att döda sina barn

NYHETER

Föräldrarna i familjen som hittades i en villa i Bjärred var överens om att döda sina barn och begå självmord.

Det framkommer i ett avskedsbrev som polisen har hittat i huset.

Orsaken var döttrarnas svåra sjukdom.

Polisen har gått ut med ny information om den uppmärksammade fallet i Bjärred, där en hel familj hittades död i förra veckan.

I utredningen har det framkommit att föräldrarna gemensamt hade fattat beslutet att döda barnen och sedan ta sina liv. Det framkommer i ett avskedsbrev som polisen hittat i huset.

Orsaken till föräldrarnas beslut var döttrarnas svåra sjukdom.

”Anledningen som beskrivs i brevet var att de inte såg någon livskvalitet eller framtid på grund av sina döttrars sjukdomssituation. Brevet var undertecknat av båda föräldrarna”, skriver polisen på sin hemsida.

Många förhör

Lina Isaksson, presschef på polisen i region syd, uppger i en intervju med Aftonbladet TV att förundersökningen fortfarande pågår.

– Det är en förundersökning angående mord som fortfarande är igång. Den nya informationen som vi går ut med i dag är att föräldrarna var överens om beslutet att avsluta sina och sina barns liv, säger hon.

Polisen har tidigare uppgett att det gjorts fynd i huset som kan bidra till att lösa den fasanfulla gåtan. Nu står det alltså klart att ett avskedsbrev fanns bland föremålen som hittats.

– Det här är inte helt nya uppgifter för oss, men det handlar om att vi måste få stöd för våra slutsatser i den övriga utredningen. Det är viktigt att vi inte går ut med spekulationer.

”Familj i djup kris”

Utredarna har hållit ett 50-tal förhör med både anhöriga och personer utanför familjekretsen. En omfattande teknisk undersökning av villan har också genomförts. När förundersökningen är klar kommer den sannolikt att läggas ner, eftersom de misstänkta inte längre är i livet.

Det är fortfarande oklart hur familjen dog.

1 av 6 | Foto: Krister Hansson

– Vi avvaktar besked om resultatet av obduktionen. Vi har heller inte fått alla svar från den tekniska undersökningen. Innan dess kan vi inte släppa den informationen, säger Lina Isaksson.

Polisen har inte gått ut med några detaljer kring döttrarnas sjukdom. Sedan tidigare är det dock känt att de fick hemundervisning i flera år av medicinska skäl.

– Det var en familj i djup kris som plågades av sina omständigheter, har Margareta Strand Karlsson, rektor på den ena flickans skola, sagt till Aftonbladet.

Grannarna i sorg

Döttrarna var 11 och 14 år gamla. Dödsfallen har chockat den idylliska orten Bjärred, som ligger vid Lommabukten i Skåne.

När Aftonbladet besökte samhället tidigare i veckan var det fullt av ljus och blommor vid familjens garageuppfart. Många människor besökte platsen för att visa sitt deltagande i tragedin.

– Jag frågar mig hela tiden: Varför fick de inte mer hjälp? Om de hade så stora problem så skulle de fått mer hjälp. Det tycker jag, sa Elena Georgievska, som bor i området.

Dödsfallen i Bjärred – dag för dag 00:25
ARTIKELN HANDLAR OM