Nobel 2018: Så var festernas fest

Aftonbladet rapporterade från firandet i Blå hallen

Av: Gustaf Tronarp

Publicerad:
Uppdaterad:

Glitter och glamour – men också en maratonmiddag med stor potential för träsmak i baken.

Det var dags för festernas fest, då kungligheter trängs med den vetenskapliga världstoppen i Blå hallen i Stockholms stadshus.

Aftonbladets reporter Ebba Thornéus var på plats och rapporterade direkt hela kvällen.

Långa klänningar, stärkta kragar och en hel del pirr i magen. I kväll kom omkring 1 300 gäster för att fira vetenskapen i Blå hallen i Stockholms stadshus.

1 av 3 | Foto: Naina Helén W. Jåma
Aftonbladets Ebba Thornéus är på årets Nobelmiddag i Stockholms stadshus. ” jag varit supernervös hela dagen”, sa hon minuterna innan festligheterna började.

Några av världens främsta forskare dinerade tillsammans med kungligheter, politiker, företagsledare och andra särskilt inbjudna gäster.

Aftonbladet var naturligtvis också på plats – i form av reporter Ebba Thornéus och fotograf Peter Wixtröm.

– Det känns fantastiskt ärofullt att få vara på plats den här festliga kvällen. Mina förväntningar är skyhöga samtidigt som jag varit supernervös hela dagen. Men nu börjar festhumöret att infinna sig, sa en laddad Ebba Thornéus.

Hon fortsatte:

– Mest av allt ser jag fram emot maten men också årets tema som är mod. Mycket kommer även knyta an till årets fredspris genom en uppmaning att hylla och hedra kvinnor. Det ser jag verkligen fram emot. Och självklart alla vackra gäster.

Victoria bär drottning Silvias klänning

Klockan 16.30 inleddes prisutdelningen i Konserthuset. På scenen sitter pristagarna och delar av kungafamiljen.

Som alltid hamnade de vackra klänningarna tämligen omedelbart i fokus. Många blickar drogs till kronprinsessan Victorias plagg, som skapats av designern Nina Ricci. Flera av Aftonbladets minnesgoda läsare la märke till att något var bekant med klädvalet. Och de har alldeles rätt.

Aftonbladets modeexpert Nina Campioni skriver såhär om Victorias klänning:

”Ja, tänker du, visst var den fin och så, men Vickan är ju alltid fin? Jo, men tänk då att mamma drottning Silvia bar exakt samma klänning på Nobel redan 1995. Att Victoria nu bär den igen kommer skapa svallvågor över världens alla kungahus – att återvända på detta vis har inte direkt varit trendigt om man säger så.”

Även kulturminister Alice Bah Kuhnke hakade på återvinningstrenden. Hennes kreation är gjord av plagg som lämnats in till Stockholms stadsmission.

Fysikpristagare med kungligt sällskap

Kvällens höjdpunkt var naturligtvis jättebanketten i Blå hallen i Stadshuset. Vid honnörsbordet satt pristagarna tillsammans med kungafamiljen och Sveriges politiska ledning.

Kung Carl Gustaf och drottning Silvia satt båda två sida vid sida med fysikpristagarna. Kungen flankeras av Donna Strickland och Evi Heldin, medan drottningen har Gérard Mourou till höger om sig.

Eftersom Svenska Akademien inte delar ut något pris i litteratur var det ovanligt få ledamöter på plats under årets fest. Den tidigare ständiga sekreteraren Sara Danius deltog dock i banketten. Hon gjorde det dock inte som representant för Akademien, utan som ledamot i Nobelstiftelsens styrelse.

LÄS VIDARE

Publicerad: