Yrkar på sluten ungdomsvård för migrantmord

Foto: Adam Ihse/TT
Kammaråklagare Linda Schön yrkar på tre års sluten ungdomsvård för den åtalade 16-åringen. Arkivbild.
Foto: Adam Ihse/TT
16-åringens advokat Anders Tolke har hela tiden förklarat att hans huvudman förnekar såväl mord. Arkivbild.
Foto: Thomas Johansson/TT
14-åringens advokat Martin Cullberg har tidigare sagt att hans klient förnekar att det han gjort skulle kunnat ha orsakat mannens död. Arkivbild.
Foto: Adam Ihse/TT
Det var på morgonen den 8 augusti som den hemlöse mannen hittades död i Smedbyparken. Arkivbild.

avTT

NYHETER

Åklagaren yrkar på tre års sluten ungdomsvård för den 16-årige pojke som har åtalats för mord på en hemlös migrant i Huskvarna.

– Det kan finnas andra orsaker till mannens död, säger 16-åringens försvarare.

Efter sex rättegångsdagar bakom stängda dörrar avslutades på torsdagen rättegången mot de två tonårspojkar som misstänks för att ha mördat den hemlöse mannen. Åklagaren yrkade i sin slutplädering på att 16-åringen ska dömas till tre års sluten ungdomsvård.

– Den har varit lugn, saklig och respektfull, säger åklagare Linda Schön om rättegången som nu har avslutats.

Det har under rättegången inte framkommit mycket nytt utöver det som blev känt i åtalet. Inte heller har motivbilden klarnat, säger hon till JNytt.

Om det hade rört sig om en vuxen gärningsman hade hon yrkat på ett betydligt längre straff, förklarar Linda Schön.

– Min bedömning är att straffvärdet för en vuxen förövare är 16 år, säger hon till JNytt.

Nekar till mord

Den 16-årige pojkens försvarare förklarar att hans klient nekar till mord.

– Min klient har under rättegången bekräftat att han har utövat våld, men inte sådant våld att han har orsakat mannens död. Det är min uppfattning att åklagaren inte har presenterat sådan bevisning att det går att motbevisa min klients påstående, säger advokat Anders Tolke till TT.

Han anser att utredningen ger utrymme för förklaringar som inte pekar ut 16-åringen som gärningsman för mordet.

– Jag har argumenterat för flera andra möjliga orsaker till mannens död, men jag är inte beredd att gå in på vad det är. Det är tingsrättens sak att bedöma det underlaget, säger han.

Domstolen överväger

14-åringens advokat Martin Cullberg avböjer att ge kommentarer i samband med rättegångens avslutning men har tidigare sagt att hans klient förnekar att det han gjort skulle ha kunnat orsaka mannens död.

Domstolen har nu att ta ställning till om 16-åringen och 14-åringen ska anses skyldiga till mord, alternativt synnerligen grov misshandel och vållande till annans död eller om de ska frikännas helt.

Om domstolen kommer fram till att de är skyldiga är det bara 16-åringen som kan dömas till något straff. Vad gäller 14-åringen kan rätten bara uttala sig om ansvar men något straff utdöms inte, istället är det upp till sociala myndigheter att ta hand om honom.

Dom 28 december

Det var på morgonen den 8 augusti som den hemlöse mannen hittades död i Smedbyparken. Polisen kallade händelsen för vållande till annans död. Men en vecka senare, efter obduktionen, ändrades rubriceringen till mord. Misstankarna kom tidigt att riktas mot de två pojkarna.

Mordet på mannen väckte förstämning i hela Huskvarna. Många hade sett och kände igen honom då han ofta satt utanför gallerian i centrum.

Dom mot 16-åringen väntas den 28 december. Då kommer Jönköpings tingsrätt även att meddela hur den tar ställning angående bevistalan mot 14-åringen.