Nordeas personalchef ”inspireras” av Hitler

avEbba Thornéus

Nordeas personalchef Karen Tobiasen ”inspireras” av Adolf Hitler.
Det berättar hon i en intervju med danska affärstidningen Børsen, rapporterar Svenska Dagbladet.
– För mig är Hitler ett skräckinjagande exempel på att man också kan leda ett folk till att göra fullständigt skräckinjagande saker, säger hon.

Foto: Nordea
Karen Tobiasen, personalchef på Nordea.

Det är i en intervju med den danska affärstidningen Børsen som Nordeas personalchef Karen Tobiasen svarar på frågan om vem hon inspireras av.

På plats nummer ett kommer psykiatrikern Viktor Frankl och på andra plats Mahatma Gandhi. På tredje plats kommer dock ett minst sagt kontroversiellt val, nämligen den nazistiska ledaren Adolf Hitler.

– För mig är Hitler ett skräckinjagande exempel på att man också kan leda ett folk till att göra fullständigt skräckinjagande saker. När man är ledare ska man förstå att man har ett stort mandat. Det är inte särskilt långt mellan ditt värsta och ditt bästa jag. Det är inte särskilt långt mellan omsorg och grymhet. Som ledare ska du vara medveten om ditt ansvar och din roll, säger Karen Tobiasen till tidningen.

”Tondövt att man häpnar”

I intervjun beskrivs Tobiasen, i sin roll som personalchef, som den som haft ansvar för Nordeas omställning där över 6 000 personer måste gå.

Rektionerna kring det kontroversiella valet har inte låtit vänta på sig.

– Det här är helt fel sammanhang att ta upp och analysera Adolf Hitlers ledaregenskaper i. Det är så tondövt att man häpnar, säger en högt uppsatt Nordeachef som vill vara anonym.

SvD som var en av de första svenska medierna att rapportera om händelsen har varit i kontakt med flera personer som är förvånade över hur en personaldirektör kommer på tanken att ta upp Hitler.

– Det är obegripligt, oacceptabelt, hon borde skämmas, säger en anställd som själv har personalansvar till SvD.

Nordea: ”Mycket olyckligt”

Nordeas kommunikationschef Claes Eliasson säger till tidningen att hon beklagar om Karen Tobiasen har missförståtts.

– Karen blev intervjuad i Danska Børsen och blev ombedd att nämna vad hon lärt sig av tre ledare. Karens intention var att peka på vilket stort ansvar man har som ledare. Om medarbetare och läsare av artikeln har missförstått henne är det mycket olyckligt.

– Hitler tog hon med för att visa vilka fruktansvärda konsekvenser dåligt ledarskap kan leda till, säger han till SvD.

ARTIKELN HANDLAR OM

Nordea

Ledare