William Spetz om varför han vill leva

Sommaren 2015 tar William Spetz sitt pick och pack från Umeå och drar till Stockholm i en fullastad bil.

I baksätet sitter gamla låtsaskompisen Linda Lindorff och frågar varför han vill leva.

Hela programmet är ett unikt svar på detta.

Foto: Karin Törnblom
William Spetz, 21

Jag älskade Williams sommarprat i somras. Jag lyssnade på den fyra gånger och grät och skrattade lika många gånger. Jag brydde mig inte om att jag satt på ett tåg fullt av hipsters på väg till Way Out West. 

Precis som William stod jag otroligt nära min mormor. När hans sommarprat sändes hade det bara gått en månad sedan jag förlorat henne. Jag var tröstlös. Men Williams humor och värme när han beskrev relationen till sin mormor läkte en liten bit av sorgen. Det må ha varit 0,000001 procent men  det var ändå något. 

Mina förväntningar på hans vinterprat var alltså skyhöga. Gjorde han mig besviken? Nej. 

Det är visserligen ett helt annat tema men det är samma humor och underbara anekdoter. 

Jag lever mig in i hans kärlekstörstande miljö och jakt på identitet från den allra första meningen. 

Med den magiska fen Linda Lindorff vid sin sida tar han med oss genom den sköra och turbulenta resan mot att bli vuxen. Hans jakt på kärlek genom klubbar, shots-spya och ensamma nätter fulla av ångest.

Desperat söker han svaren på meningen med livet. Tills han kommer på att man kanske inte borde veta det redan som 21-åring. 

William är något så ovanligt som en genuin och unik medieprofil. Det är uppfriskande med en människa så full av talang som samtidigt är så ödmjuk. Inte konstigt att 105-åriga bloggerskan Dagny Carlsson gillar att hänga med honom. 

Jag läste på sociala medier att han tyckte att det var lite läskigt att lämna ifrån sig sitt vinterprat. Det borde han inte tycka, för programmet är perfekt. 

Jag vill inte hylla William för mycket för då får han kanske hybris. Men jag kommer faktiskt inte på en endaste sak som han skulle kunna ha förbättrat. Kanske att jag önskat att programmet var lite längre.   

avRaluca Dintica

ARTIKELN HANDLAR OM