Vårdbolag polisanmäldes av landstinget – får nytt avtal

avMarcus Nilsson

Vårdgivaren Prima barn- och vuxenpsykiatri polisanmäldes av Stockholms läns landsting för misstänkt systematiskt fakturafusk i april.

Nu får företaget ett nytt avtal med Region Stockholm värt 125 miljoner kronor.

– Det handlar om bedrägeri gentemot Region Stockholm, säger oppositionsregionrådet Talla Alkurdi (S).

I början av 2018 uppdagades att det privata vårdföretaget Prima barn- och ungdomspsykiatris verksamhet i Danderyd under lång tid och systematiskt skickat misstänkt höga fakturor till Stockholms läns landsting.

1 av 5 | Foto: LASSE ALLARD
Vårdgivaren Primas lokaler i Stockholm.

I april polisanmälde landstinget det privata företaget och startade dessutom en egen utredning kring vad som ska ha skett.

Nu i januari 2019 ska hälso- och sjukvårdsnämnden ha antagit samma bolag som bara månader innan polisanmäldes för misstänkt saltade fakturor för kostnader för Region Stockholm för cirka 125 miljoner kronor.

I tjänsteutlåtandet står det: ”För Anbudsområde 1 har Prima Barn-och Vuxenpsykiatri Stockholm AB lämnat det ekonomisk mest fördelaktiga anbudet avseende kombinationen av pris och kvalitet.”

”Sådana vårdgivare borde inte belönas”

Landstinget i Stockholm (numera Region Stockholm) startade i början av 2018 en egen utredning kring det misstänkta fusket med fakturor. Den utredningen ska enligt Aftonbladets uppgifter vara klar i mars 2019.

Ansvarig politiker i landstinget för hälso- & sjukvård är Susanne Nordling (MP). Hon vill inte svara på Aftonbladets frågor och meddelar via sin presskontakt att det ”inte är vår roll att kommentera pågående utredning”.

Oppositionen i Region Stockholm är dock kritiska till hur lämpligt det är att ett nytt avtal till en aktör som Regionen själva polisanmält för misstänkt fusk.

När det nya avtalet klubbades på Hälso- och sjukvårdsnämnden valde då Socialdemokraterna att inte delta i beslutet.

– Jag blev förvånad. Om det stämmer att Prima debiterat för besök som inte ägt rum i verkligheten för att kunna fakturera för högre summor, då handlar det om bedrägeri gentemot Region Stockholm.

– Sådana vårdgivare borde inte belönas med nya kontrakt, det är våra skattepengar det  handlar om, säger oppositionsregionrådet Talla Alkurdi (S), 

Hittade felaktigheter i egen utredning

PRIMA Barn- och Vuxenpsykiatri AB tillsatte en egen utredning efter att Stockholms läns landsting, SLL, framfört misstankar. Misstankarna om felregistreringar riktades mot en av bolagets, vid tillfället, 19 mottagningar. Efter att ha kontrollerat mer än 3 000 registreringar visar granskningen att vissa felaktigheter förekommit.

–Det är naturligtvis oerhört beklagligt och vi har redan sjösatt ett åtgärdsprogram för hela verksamheten för att säkerställa att samma fel eller liknande inte ska kunna upprepas, skriver Mari Björelind, VD för PRIMA Barn- och Vuxenpsykiatri på bolagets hemsida.

Aftonbladet har sökt Mari Björelind för en kommentar.

ARTIKELN HANDLAR OM

Stockholm

Politik

AB Voice