Klimat & miljö

Nya bråk i Köpenhamn

Av: 

Eva Buskas

NYHETER

Polisen ingrep mot ”högljudda” demonstranter

KÖPENHAMN. Miljövännerna skulle få delta i processen.

Nu riskerar de att slängas ut från klimatmötet i Köpenhamn.

– I slutändan är det säkerheten som gäller, säger FN:s klimatchef Yvo de Boer.

Ett bråk mellan demonstranter och dansk polis utbröt mitt inne på klimatmötet i Bella Center i Köpenhamn i dag på eftermiddagen.

Unga miljöaktivister började läsa upp 11 miljoner namnunderskrifter som samlats in i en global kampanj för ett bindande klimatavtal. Plötsligt ansåg polisen att aktivisterna blivit för högljudda och ingrep. Medan aktivisterna hårdhänt släpades iväg av den danska polisen, skanderade medlemmar från andra miljöorganisationer:

– The whole world is watching, the whole world is watching (hela världen tittar på).

En äldre man uppmanade journalisterna på plats att filma händelsen.

– Jag har aldrig varit med om något liknande. Polisen har ingen som helst toleransnivå, sa han upprört.

Hittills har öppenheten varit stor på klimatmötet i Köpenhamn. Ministrar, miljövänner och journalister har rört sig fritt inne i lokalerna på Bella Center.

– På G20-möten stänger man av halva städer med containers. Vi har försökt vara öppna och släppa in folk. Det finns inget liknande möte där man har en sådan tillgång och öppenhet, säger FN:s klimatchef Yvo de Boer.

Men nervositeten bland polis och säkerhetspersonal är stor både inne på konferensen och utanför. I går utrymdes hela centralstationen i Köpenhamn sedan man hittat en väska. När polisens bombgrupp skjutit sönder väskan visade det sig att det var en verktygslåda. Det var också stora konfrontationer mellan demonstranter och polis utanför Bella Center i går förmiddag.

I dag anländer ett stort antal stats- och regeringschefer och nu överväger arrangörerna att helt stänga ute miljövännerna.

– Det här testar mitt mod att fortsätta med detta. Polisen får avgöra om det är säkert att släppa in stats- och regeringscheferna, säger Yvo de Boer.

– I slutändan är det säkerheten som gäller.

ANNONS EXTERN LÄNK

Köp din julmat i god tid och få 200kr rabatt på första köpet med koden "NY200" - klicka här!

Mat.se

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Klimat & miljö

Klimathotet