”Så jävla dumt”

Aftonbladets Staffan Heimerson dömer ut valet av Obama

USA:s president Barack Obama får Nobels fredspris.

Aftonbladets krönikör Staffan Heimerson dömer ut kommitténs val fullständigt.

– Så jävla dumt, säger han.

Barack Obama fanns med i förhandsdiskussionerna kring vem som skulle få Nobels fredspris i år men betraktades ändå som en högoddsare.

Efter bara drygt nio månader som president har han nu vunnit det prestigefulla priset.

”Största möjliga tystnad”

Staffan Heimerson är kritisk till kommitténs val.

– Obama är självklart förtjusande och fascinerande, men han har under sina första nio-tio månader som president inte gjort någonting för fred i någon bemärkelse, säger Heimerson.

– Obama ska ha priset om tre år när han sytt upp ett fritt och självständigt Palestina och ett säkert Israel. Tills dess får vi be om största möjliga tystnad, säger han.

Aftonbladet-krönikören tycker att kommittén agerat ”fjäskigt”.

– Norska stortingets Nobelkommitté bär sig lika okunnigt och opportunistiskt åt som Aftonbladets läsare när de föreslog Camilla Läckberg och Jan Guillou för Nobelpriset i litteratur, säger Staffan Heimerson.

– Det är en förödande fjäskig inställning till en okunnig allmänhet, säger han.

”Inkompetens”

Heimerson lanserar en rad andra personer som han tycker borde ha vunnit istället: Greg Mortenson, Hu Jia och Thich Quang Do.

– Greg Mortenson har startat ett jättestort antal skolor speciellt för flickor i och kring Afghanistan. Hua Jia är en ung dissident i den kinesiska demokratirörelsen. Ett pris till honom skulle ha gynnat den kinesiska demokratiutveklingen.

– Thich Quang Do är en 80-årig vietnamesisk munk som har varit nominerad en rad gånger. För Vietnam är han samma ledstjärna som Nelson Mandela för Sydafrika, och Lech Walesa var för Polen en gång i tiden, säger Heimerson.

– Nobelpris-kommittén bör av inkompetens avsäga sig rätten att utdela Nobelpriset. Jag erbjuder mig att göra jobbet bättre, säger Heimerson.

Publisert: