Mamman dog – då förlorade Tuula, 48, a-kassan

avEva Buskas

NYHETER

Avstängd för att hon gick på begravningen

Tuula Lorentzson, 48, åkte till sin mammas begravning i stället för att gå på Arbetsförmedlingens möte.

Då blev hon avstängd från a-kassan.

– Är du arbetslös har du absolut inga rättigheter. Det känns så fruktansvärt grymt, säger hon.

Foto: Foto: MAGNUS ANDERSSON”det känns grymt” |Tuula Lorentzson blev kallad till ett möte på arbetsförmedlingen när hon skulle
åka till sin mammas begravning – i Helsingfors. ”De sa att de enda giltiga skälen för att inte komma är att man har fått ett jobb eller är på en anställningsintervju. Jag trodde inte det var möjligt”, säger Tuula.## Foto: MAGNUS ANDERSSON”det känns grymt”

I början av april dog Tuula Lorentzons mamma hemma i Helsingfors i Finland. Tuula, som bor i Nybro i Småland, gjorde sitt bästa för att ordna med det praktiska från andra sidan Östersjön.

Strax före begravningen fick hon en kallelse till Arbetsförmedlingen – mötet var lagt dagen före mammans begravning.

Fick inte boka om

När Tuula ringde till arbetsförmedlingen för att boka om tiden fick hon veta att det inte gick – och att hon skulle bli avstängd från a-kassan om hon inte kom till mötet.

– Handläggaren sa att de enda giltiga skälen för att inte komma är att man har fått ett jobb eller är på en anställningsintervju. Jag trodde inte det var möjligt. Min mamma är död och jag får inte ens ledigt för att gå på begravningen, säger Tuula.

Hon fick också veta att hon måste infinna sig på arbetsförmedlingen för att bli återanmäld. Totalt förlorade Tuula Lorentzson en veckas a-kassa för att hon inte stod till Arbetsmarknadens förfogande.

– Vad är det du ska vara tillgänglig för? I Nybro finns åtta-nio jobb och jag är varken fotspecialist eller tandsköterska. Jag är industriarbetare. Och nästan allt jobbsökande sker via nätet, skulle nätet vara bättre i Sverige än i Finland, säger hon.

Lars-Erik Mellilä, som är expert på arbetslöshetsförsäkring på Arbetsförmedlingen, säger att Arbetsförmedlingen i Nybro fattat rätt beslut.

– Man drar ju gränsen någonstans, skattebetalarna betalar för dem som är aktivt arbetssökande. Om man då gör något annat så är vi inte beredda att betala det. Åker man och besiktigar bilen eller till sin svärmor på ålderdomshemmet så är man inte aktivt arbetssökande, säger han.

”Ingen anställning”

Att det i det här fallet rör sig om en begravning för en nära anhörig, där den som är anställd har rätt till ledighet, spelar ingen roll, enligt Lars-Erik Mellilä.

– Det här är ingen anställning, det är en omställningsförsäkring och begravning räknas inte in i det. Går man på begravning är man förhindrad och då har man inte rätt till ersättning.

Drabbade av A-kassans hårda regler

29 mars 2008:

Robert Edlund, 24, tränade innebandy två gånger i veckan. Han ansågs då inte vara fullt tillgänglig för arbetsmarknaden och Handels drog in hans a-kassa. Nu pluggar han i stället.

3 april 2009: Jenz Kjellberg, 40, började blogga om livet som arbetslös – utan att få betalt för det. Det är jobb, ansåg Metalls a-kassa i Växjö – och ville sänka Jenz ersättning.

29 april: Sedan i januari har Ramin Amiri från Göteborg gått utan a-kassa. 21-åringen hade till slut inte pengar till mat. Han har rasat i vikt och tvingas besöka anhöriga för att få äta sig mätt.

1 maj: Vid midsommar får Kristoffer Meijer, 22, sin alfa-kassa. Då har han gått utan ersättning i 16 veckor. För att klara sig fram till dess tvingas han sälja både bostad och bil.