140 djur lämnades att dö

Av: Sofia Ström

Publicerad:
Uppdaterad:
Hästhandlaren James Gray, 45, förklarar de 32 kadavren på sin gård med att det är vanligt att hästar ”plötsligt dör”. Foto: Scanpix
Hästhandlaren James Gray, 45, förklarar de 32 kadavren på sin gård med att det är vanligt att hästar ”plötsligt dör”. Foto: Scanpix

Hovar, skallar och ruttnande kroppsdelar av hästar och åsnor låg spridda över hela gården.

Drygt 140 djur lämnades att dö i sin egen avföring, på gården i Buckinghamshire i England.

Fem personer i samma familj fälldes i dag i Storbritanniens största åtal för vanvård av hästar någonsin.

– Flera hästar och ponnyer hade bara lämnats för att svälta, och stanken av ruttnande kött var fruktansvärd, sade Kirsty Hampton, inspektör vid djurrättsorganisationen RSPCA, under rättegången.

Döda hästar överallt

Hästhandlaren James Gray, 45, och hans son James Gray Junior, 16, befanns skyldiga till 11 fall av brott mot djurskyddslagen.

Frun Julie Gray, 41, och deras två döttrar, 20 och 26, fälldes för två brott.

Veterinärerna som kom till Spindle Farm i januari beskriver det som det värsta djurplågeriet de någonsin sett, skriver brittiska Metro.

Hästar, ponnyer och åsnor stod inklämda i trånga hagar upp till knäna i sin egen avföring. I en hage låg två av hästarna döda tillsammans med nio levande.

En annan död häst hittades i ett släp med ett rep runt svansen.

Kom för sent

Hovar och andra delar av döda djur låg utspridda på gården tillsammans med ben och skallar.

RSPCA:s inspektör Rob Skinner hittade 32 kadaver när han gick runt på gården. Några delvis uppbrända, några bara slängda på marken tillsammans med annat skräp.

Totalt 115 djur, några svårt utmärglade, räddades från gården.

Men för en del djur kom räddningen för sent. En svart, extremt försvagad, ponny hade kämpat så hårt för att ta sig upp på fötter att den slitit upp ett sår längst hela sidan. Den fick avlivas på plats.

Försvarade sig

Gray försvarade de många döda djuren med att det är vanligt att hästar "plötsligt dör" och hävdade att flera av djuren dött utan att de visat några tecken på att vara sjuka.

Rättegången höll på i tolv veckor. Det är ännu inte klart vilka straff som familjemedlemmarna kommer att få.

Publicerad: