Svininfluensan

Hammarby bandy gick före i vaccinkön

Av: 

Olof Jönsson

NYHETER

Lagets läkare: ”Inte någon stor grej”

GICK FÖRE Hammarbys bandyspelare fick vaccin mot svininfluensan genom att lagets läkare tog vaccin från sitt arbete på en mottagning.
GICK FÖRE Hammarbys bandyspelare fick vaccin mot svininfluensan genom att lagets läkare tog vaccin från sitt arbete på en mottagning.

Hammarbys bandylag vaccinerades mot svininfluensan genom att lagets läkare tog vaccin från sitt arbete på en vaccinmottagning.

Laget gick därmed före i kön, skriver Svenska Dagbladet.

– Jag tycker inte att det är någon stor grej, säger Hammarby bandys läkare Per Gyllfors till tidningen.

I Stockholm har landstinget beslutat att bara prioritera Socialstyrelsens riskgrupper. Därefter ska barn vaccineras.

Lagets läkare Per Gyllfors säger att vaccinet han gav spelarna var tillgängligt för allmänheten när bandylaget fick det och att laget därmed inte gått före i kön.

– Jag gjorde det på min fritid helt gratis, och vaccinet fanns ändå tillgängligt på mitt jobb vid den tidpunkten, säger han till Svenska Dagbladet.

”Självklart inte okej”

Men Henrik Almkvist, chefsläkare på hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning i Stockholms läns landsting, säger att många barn inte vaccinerats ännu och att det inte är tillåtet att agera som Per Gyllfors har gjort.

– Det är självklart inte okej. Vi har sagt att det är Socialstyrelsens riktlinjer som gäller här i länet.

Per Gyllfors hävdar att reglerna ändrats, att hans mottagning vaccinerade både friska och patienter i riskgrupper men att riktlinjerna ändrades. Henrik Almkvist säger dock att någon sådan ändring inte skett utan att riskgrupper alltid ska prioriteras innan friska börjar vaccineras.

”400 000 barn först”

– Bandylaget och andra idrottslag är mycket välkomna när vi öppnar upp för den breda allmänheten. Men först är det 400 000 barn som ska vaccineras och det tror vi kommer ta till i början av december, säger Henrik Almkvist.

ANNONS

Nu kan du köpa Muminmuggen Fiske till ett rabatterat pris hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till rabatten

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Svininfluensan