Nyheter

Höjd säkerhet när barnen kommer

Av: 

Linda Hjertén

NYHETER

”Vårt ansvar att se till att de är trygga”

HÖKÖPINGE. Situationen i Hököpinge gör att säkerheten kring flyktingbarnen måste skärpas.

När ungdomarna i kväll anländer blir det med extra personal kring sig

– Eftersom det finns en misstänksamhet och oro så är vi försiktiga, säger Eva Dall regionchef för Attendo Care individ och familj.

Aftonbladets Linda Hjertén, Erik Larsson och Fredrik Streiffert på plats i Hököpinge.
Aftonbladets Linda Hjertén, Erik Larsson och Fredrik Streiffert på plats i Hököpinge.

Ortsbor i Hököpinge och Vellinge gjorde under ett möte i går kväll klart: Vi vill inte ha dem här. Punkt. Slut.

"Dem" är ett 30-tal ensamkommande flyktingbarn, pojkar i åldrarna 13-17 år från Afghanistan och Somalia som levt på flykt under längre tid. När Malmö stad inte hittade plats för dem ordnade de boende på Bruksparkens vandrarhem i Vellinge kommun.

Hätsk stämning

Men i Vellinge, som är känt för att under många år ha sagt nej till att ta emot flyktingar i kommunen, reagerade man starkt mot beslutet. Vellinges kommunalråd Lars-Ingvar Ljungman (M) skriver på kommunens hemsida att han ska göra allt för att "stoppa denna cirkus" och under mötet blev stämningen hätsk.

Under kvällen ska flyktingbarnen börja anlända till vandrarhemmet. Men det blir med extra personal kring sig.

– Vårt ansvar är att se till att de är trygga och eftersom det visat sig finnas så mycket misstänksamhet och oro kring att de ska komma, och många var så arga och upprörda under mötet, så kommer vi ha extra personal runt dem. Vi är extra försiktiga, säger Eva Dall regionchef för Attendo Care individ och familj.

”Brukar lugna ner sig”

– Det har varit liv förut när barn ska placeras ut, men inte riktigt så här mycket. Men i de fallen brukar det lugna sig efter en vecka.

Eva Dall säger att de planerar att hålla en låg profil.

– Barnen kommer bara att stanna några månader på boendet och de kommer inte att röra sig så mycket i kommunen.

Men alla i kommunen har inte reagerat som de som deltog på mötet.

– I dag har jag fått mail från folk i kommunen som erbjudit sig att vara god man åt de här barnen. Så det har kommit positiv respons också.

Eva Ahlgren, förvaltningschef för sociala resursförvaltning i Malmö stad, tycker att Vellingebornas invändningar saknar grund.

– Jag kan förstå att de är upprörda eftersom beslutet togs utan dem, men det är en akut situation och vi har inget val. Det här är inte idealiskt för ungdomarna heller. Nu kommer de vara tvungna att snart slussas vidare igen, säger hon.

”De kostar inte en krona”

Att det skulle kosta Vellinge kommun mycket pengar, eller orsaka högre kriminalitet i den lilla orten, slår hon bort.

– Det här kostar inte kommunen en krona, staten ersätter allt. Och det är absolut inga kriminella ungdomar som kommer. Det här är pojkar som haft det mycket svårt men som har en drivkraft och motivation och vill göra det bästa av den här situationen.

Vellinges kommunalråd Lars-Ingvar Ljungman (M) skriver på kommunens hemsida:

"Detta agerande, som också skett i andra mindre kommuner i Skåne, visar på ett sammanbrott för svensk flyktingpolitik. Det kan inte längre vara ett kommunalt problem i Sverige att ta emot denna strida ström av tonårspojkar från oroshärdar i Asien och Afrika. Detta måste lösas på nationell nivå inom ramen för EU".

ANNONS

Missa inte: Den nya muminmuggen "Fiske" finns hos Cervera – köp den nu!

Extern länk från Cervera

Shoppa här!

Publisert: