Vaccin biter inte på svinpesten

avErik Wiman

Svinpesten bedöms vara mer smittsam än fågelinfluensan.

Det talar för att spridningen kan bli dramatisk över hela världen.

Ännu finns det inget vaccin som biter på sjukdomen.

Svinpesten tros ha dödat 80 personer i Mexiko. På söndagen kom uppgifter om att turister från Nya Zeeland fört med sig sjukdomen hem. Ett tiotal personer har insjuknat och hålls nu isolerade.

Det nya viruset är en mutation av det tidigare kända A(H1N1) och därför saknar vi människor immunitet. Något vaccin finns inte, däremot finns det medel som lindrar symptomen för den som är smittad, exempelvis Tamiflu.

Ett nytt vaccin kan ta månader att utveckla.

Mer smittsam

– Det är en lång procedur. Normalt sett brukar forskarna börja ta fram nästa års vaccin så här års, för att ha en färdig produkt i oktober, säger Jan Albert vid smittskyddsinstitutet.

Nu intesifieras laboratoriearbetet för att hitta en virusstam som biter på svininfluensan om spridningen utvecklas till en pandemi.

Enligt Jan Albert är den nya influensatypen mer smittsam mellan människor än fågelinfluensan.

– Den sprids på samma sätt som andra influensaformer genom nära kontakt mellan människor.

Kartläggning

WHO försöker nu att klarlägga sjukdomen för att få bättre information om hur allvarlig den är. Dödlighetenn tros vara betydligt lägre än för fågelinfluensan.

Smittskyddsinstitutet kallade på lördagen till ett möte med socialstyrelsen och myndigheten för krisberedskkap.

Resenärer som nyligen har besökt de drabbade områdena i Mexiko uppmanas att kontakta sjukvården om de har symtom på luftvägsinfektion inom en vecka efter att man kommit hem.