MUF sålde sprit till minderåriga

Nu har förbundets svartklubb polisanmälts

Det var inga som helst problem för minderåriga att köpa alkohol på Moderata ungdomsförbundet i Helsingborg.
Det var inga som helst problem för minderåriga att köpa alkohol på Moderata ungdomsförbundet i Helsingborg.

Muf i Helsingborg har inget serveringstillstånd.

Men ändå säljer förbundet sprit – även till minderåriga.

– Vi skickade dit personer under 18 år och de kunde köpa alkohol utan att visa leg, säger Vidar Aronsson, ordförande i Unf.

Unf, ungdomens nykterhetsförbund, blev tipsade att alkoholen flödade fritt i Moderata ungdomsförbundets lokaler på Prästgatan i Helsingborg. Tipset kom från Helsingborgs dagblad, som menar att spritfesterna varit många.

Unf skickade fyra medlemmar till Muf:s lokaler. Två av dem var minderåriga.

”Rabattsystem”

– Jag kunde köpa ut alkohol utan några problem, och de hade även ett rabattsystem. Man köpte ett kort för 100 kronor och efter ett visst antal burkar fick man två burkar öl eller cider gratis, säger 17-åriga Jessica Johansson.

Kontrollen gjordes för två veckor sedan och i dag polisanmäldes Muf i Helsingborg av Unf.

– Det här är ett fruktansvärt sätt att värva medlemmar. Det är en klassisk svartklubb, och det är uppenbart att man bedriver brottslig verksamhet, säger Vidar Aronsson.

Via facebook

Muf Helsingborg har marknadsfört festerna via Facebook. Enligt Vidar Aronsson har förbundet ordnat ett 30-tal fester det senaste året. Festen som Unf besökte riktade sig till gymnasieelever. De flesta var alltså mellan 15 och 18 år gamla. Förutom öl och cider kunde festdeltagarna även köpa vin och sprit.

Vidar Aronsson menar att spritfester är vanligt bland föreningar i Sverige.

– Muf har som syfte att demokratiskt skola människor, men i stället dränker man dem i alkohol. Vi kräver att Muf tar tag i sin egen festkultur.

Generalsekreteraren rasar

Lars Rådén, generalsekreterare för Muf, bekräftar att spritfesterna i Helsingborg pågått under en längre tid.

– Det är helt oacceptabelt. Vi har informerat förbundet i Helsingborg om vår alkoholpolicy. Medlemsvärvning med alkohol är inte tillåtet och man får absolut inte servera alkohol till minderåriga, säger han.

Han berättar att Muf från centralt håll jobbat med att få ordning på föreningen i Helsingborg. Den 19 oktober träffade han styrelsen och det beslutades att en ny styrelse skulle utses och att festerna skulle upphöra.

Men festerna har fortsatt även efter mötet.

– Det är väldigt allvarligt, och vi ska försöka se till så att lokalen är stängd tills vi fått nya personer till Helsingborg, säger Lars Rådén.

Aftonbladet har under dagen försökt nå Joel Berg, ordförande i Muf Helsingborg.

Publisert: