Nyheter

"De här barnen är våra gäster"

Av: 

Olof Jönsson

NYHETER

Inga protester när Svalöv tvingades ta emot flyktingbarn

Precis som i Vellinge informerades Svalövs kommun aldrig om att Malmö placerat 35 flyktingbarn i där.

Men Svalöv försöker hantera situationen på bästa sätt.

– De här ungdomarna ska ha det bra i kommunen. De är våra gäster, säger Kerstin Lingebrant på Svalövs kommun.

Beskedet kom för två veckor sedan och tog Svalövs kommun på sängen. Utan att informera berörda hade Malmö placerat 35 ensamkommande barn i Teckomatorp i kommunen.

– Vi fick läsa om det i tidningen och barnen anlände redan samma vecka, säger Kerstin Lingebrant som är kvalitets- och myndighetschef på kommunen.

Anledningen att barnen hamnat i Svalöv är att Malmös så kallade transitboende, där barnen bor i väntan på placering, är helt fulla. Därför har Malmö, genom bolaget "Attendo individ och familj", placerat barn i bland annat Svalöv och Vellinge som inte har avtal med migrationsverket.

Städat möte

I Svalöv ledde beskedet till febril aktivitet. Kommunen kallade till flera möten med Migrationsverket och de inblandade politikerna för att få information om vad som hänt.

– Malmö säger att de inte har hunnit informera oss i förväg. Så vi frågade oss hur vi skulle hantera det här, säger Kerstin Lingebrant till Aftonbladet.

Så småningom kallade också Attendo till ett möte. Människorna som bor i området där flyktingarna ska placeras bjöds in för att få svar på sina frågor. 30 personer dök upp men stämningen blev aldrig så hätsk som i Vellinge.

– Det var ett lugnt och städat möte. Många var upprörda över att vi inte informerats men ingen ville stoppa barnen från att komma hit, säger Kerstin Lingebrant.

Stöd för barnen

Tvärtom uttalade många invånare sitt stöd för de utsatta barnen.

– En av de boenda sa att det var bedrövligt att vi inte fått information om att de skulle placeras här. Men att det viktiga är att veta hur vi nu bäst stöttar de här barnen, säger Kerstin Lingebrant.

Hon berättar att politikerna i kommunen sedan dess fått både positiva och negativa reaktioner men att kommunen är fast besluten att hjälpa barnen. Även det finns ett missnöje med hur ärendet skötts säger Kerstin Lingebrant att kommunen förstår vilken svår situation Malmö befinner sig i.

– Det här är en politisk fråga. Men ingen har velat stoppa barnen.

ANNONS

Missa inte: De nya muminmuggarna "Gul och Blå" finns nu hos Cervera – förhandsboka nu innan de tar slut!

Extern länk från Cervera

Köp här!

Publisert: