Nyheter

Sahlin tvekar om regeringens vilja

NYHETER

Socialdemokraterna går till energisamtalen med regeringen med en seriös vilja att nå en blocköverskridande lösning.

Det säger Socialdemokraternas ledare Mona Sahlin till TT.

Mona Sahlin.

Mona Sahlin.

Socialdemokraternas verkställande utskott diskuterade i dag regeringens energiuppgörelse och inbjudan till oppositionen. Partiet är berett att gå till samtalen med en seriös vilja att nå en blocköverskridande uppgörelse, men det finns också många frågor, enligt Mona Sahlin.

– Menar regeringen verkligen allvar med en blocköverskridande lösning av energipolitiken? Det är väldigt svårt att veta efter de trumpetartade beskeden i går, sade hon till TT efter VU-sammanträdet.

Hur ser du på möjligheterna att komma överens med regeringen efter den här öppningen för nya kärnkraftverk?

– Det är det vi sitter och analyserar nu och ska fortsätta diskutera under helgen. För det är väldigt viktigt att det kommer fram en klimatproposition i vår och där jag är djupt besviken över att man har dragit ned på ambitionerna från klimatberedningen. Det finns väldigt mycket att fråga om.

– Vilka beräkningar har man gjort på kostnaderna, ansvar och avfall? Det är fler frågor än svar så här långt. Vad betyder det att Maud Olofsson säger att hon har inte gått med på att bygga ny kärnkraft?

– Men vi får se hur mycket vi kan komma överens om klimatpolitiken. Och vilken vilja det finns, både hos oss och hos regeringen, för att föra långsiktiga samtal om energipolitiken, sade Mona Sahlin.

Men hur ska det vara möjligt när du och dina samarbetspartier är så avogt inställda till kärnkraften?

– Men om tre partier är avoga och fyra partier tvunget vill bygga nytt, vill man då lösa det här blocköverskridande så måste det finnas en seriös avsikt från alla parter. Och det får vi ju se när vi går till samtalen om det finns.

Men betyder det att dörren från er sida inte är helt stängd i den frågan?

– Vi vill ha fram ny el men vi vill inte bygga ny kärnkraft.

Men hur ska det kunna bli långsiktigt blocköverskridande då?

– Då får vi pröva vilken vilja det finns från regeringen också. Vill vi ha en blocköverskridande lösning, så måste det finnas en vilja från alla parter, sade Mona Sahlin.

TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Just nu 150 kr rabatt på köp över 1000 kr med värdekod! Hårvård, hudvård och skönhetsprodukter – se utbudet här på Lyko

Lyko

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter