Hus och hem

Som att bo i en saga

NYHETER

Hemma hos Karin Larsson & Dimitris Kaltaveridou.
Karin: "Det är obekvämt, men jag älskar det"

”Kanske inte så bekvämt, men absolut värt det” säger formgivaren Karin Larsson Kaltaveridou. Hon bor i ett hus som påminner om ett slott. Bakom den vackra stenfasaden döljer sig en orientalisk värld som andas mystik och gåtfulla sagor.

Karin samlar nya idéer.

Det går inte att ta miste på vilket hus vi ska till. I en brant backe tornar det upp sig mot en vintrig bakgrund av skog. Fasaden av sten, som tagen ur en Harry Potter-film, och storleken gör att ingen kan undgå att se det mäktiga huset. Det är på hela 600 kvadratmeter. Karin Larsson Kaltaveridou och hennes man köpte det för cirka ett år sedan.

– Så fort vi gick på visningen började det snurra i huvudet. Att enbart bo var uteslutet. Någon sorts verksamhet kommer vi att starta här också. Vi vill att andra också ska få ta del av den här vackra byggnaden, förklarar Karin.

Arbetar hemifrån

Hon driver egna företaget Karin Disajn och har numera sin arbetsplats i sitt eget hem. Vägg i vägg finns ett gigantiskt rum som antagligen har använts som gymnastiksal under de 40 år som huset agerade skola.

– Tanken är att man ska kunna hyra delar av nedre våningen. De ska kunna nyttjas till nästan vad som helst. Dop, yogakurs, bröllop eller liknande.

Samlar på vackra saker

Den övre av husets två våningar använder hon och maken som bostad. Redan i hallen en trappa upp förstår man att huset inte är något massexemplar. Ett stort mörkbrunt skåp pryds av några resväskor á la Pippi Långstrumps penningkoffert. På ett dörrhandtag hänger ett par vita mormorskängor och i ett hörn, på ett finmejslat bord, står en gammal svart skrivmaskin.

– Många tror att jag har lagt ut en förmögenhet på möbler och annat. Men jag har samlat på mig under resor och handlar ofta på auktioner, loppisar eller second hand.

Mycket jobb

Att hon älskar vackra saker råder ingen tvekan om. Varje liten pryl – och det finns mängder – känns personlig och speciell. De vackra fönstren med sina djupa nischer fungerar som hyllor. I ett står en drake i silver tillsammans med de mest utsökta små lyktor man kan tänka sig. I ett annat en vattenpipa och små teglas som för tankarna till Fjärran östern.

– Vi har snart renoverat oss igenom hela huset. Visst, det har varit mycket jobb och det är ett gammalt hus utan dagens bekvämligheter. Men jag älskar det. Vi har inte ångrat oss en sekund att vi köpte det här huset.

Jessica Rickardsson

ANNONS EXTERN LÄNK

Den nya muminmuggen 2021 finns hos Cervera – förhandsboka nu!

Cervera

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Hus och hem

ÄMNEN I ARTIKELN

Hus och hem

Trädgård