Nu vill feta ha – mer – mänskliga rättigheter

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Taleskvinnan: ”Att diskriminera tjocka är vanligare än rasism”

Organisationen Nafaa jobbar för att det ska bli olagligt att diskriminera feta.
Foto: colourbox
Organisationen Nafaa jobbar för att det ska bli olagligt att diskriminera feta.

Två av tre amerikaner är överviktiga.

Och – enligt sig själva – diskriminerade.

De hävdar att de tjänar mindre, blir nekade vård och diskrimineras av flygbolagen.

Foto: COLOURBOX
Fetma drabbar mer män än kvinnor i Sverige.

Grupperingar har slagits för sina rättigheter i USA under många decennier.

På 60-talet slogs svarta för sina rättigheter, under parollen ”Black pride”.

Sedan kom landets homosexuella, och myntade ”Gay pride”.

”En medborgarrättsfråga”

Nu har en ny grupp kommit till ytan, som själva vill jämställa sig själva – och sin diskriminering – med den som de två andra grupperna utsatts för.

De kallar sig ”Fat pride”.

– Vi uppmanar inte människor att bli tjocka. Det är en medborgarrättsfråga, att människor behandlas lika oavsett storlek, säger Peggy Howell, taleskvinna i Naafa, National Association to Advance Fat Acceptance, en av många organisationer för överviktiga i USA, till Svenska Dagbladet.

”Folk har fördomar”

Naafa arbetar för att få till stånd en lagstiftning mot ”storleksdiskriminering” som man hävdar är lika vanligt som rasism.

– Som fet människa blir jag nekad vård, vårdförsäkring, förebyggande vård, och dessutom kan jag ganska säkert räkna med att vårdpersonalen hyser starka fördomar mot mig. Samma gäller på arbetsplatser eller i servicenäringarna som på flyget, säger Marilyn Wann, också hon medlem i Naafa, till SvD.

Gillar motion och bra mat

Både Peggy Howell och Marilyn Wann påpekar att de är för sådant som bättre skolmat, regelbundna måltider och motion. Deras målsättning är helt enkelt att stoppa diskriminering av folk som väger mer.

– Människor kan vara friska på olika sätt, säger Marilyn Wann till SvD.

”Bara klichéer”

Hon tillägger att hon och hennes kamrater kommer att resa sig mot de starka krafterna – staten, läkemedelsjättarna och försäkringsbolagen – som bestämt sig för att ”hata feta människor”.

– Det man idag betraktar som vetenskap är bara klichéer. Mycket av det som forskarna lyfter fram står faktiskt i konflikt med deras egna data – för att de vill tro att fett leder till dålig hälsa och sedan döden, säger Marilyn Wann till SvD.

Publicerad: