Forskarna – och Carlgren – ville ha 500 till 1 000 vargar

avElisabeth Marmorstein

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 6

Andreas Carlgren (C) ville vänta med vargjakten.

Då inleddes motoffensiven.

Aftonbladet har granskat hur jägarna fick miljöministern att ändra sig.

Tusentals jägare gav sig ut i skogarna den 2 januari för att hitta och döda 27 vargar. Det blev kaos. Anklagelserna haglade.

När djuren väl hamnat på obduktionsbordet stod en man kvar i skottlinjen:

Andreas Carlgren.

Innan jägarnas pr-maskineri drog igång hade miljöministern knappast väntat sig att han denna vinter skulle göra sig ovän med Sveriges samlade natur- och djurskyddsorganisationer.

27 september 2008:

Två vintrar har passerat sedan valet utan att alliansen uppfyllt vallöftet om utökad vargjakt. Jägarna är både förbannade och besvikna. Inte blir det bättre av att Andreas Carlgrens statssekreterare Åsa-Britt Karlsson (C) i en intervju med SVT slår fast:

– Eftersom etappmålet inte är uppnått och vi därefter ska göra den här utredningen blir det inte aktuellt med vargjakt i det här skedet.

Jägarlobbyn reagerade direkt. Enligt dem var etappmålet om 200 vargar visst uppnått med råge. Nu gällde det att övertyga miljöministern.

– Vi insåg att man bara försökte skjuta upp jakten ytterligare. Vi var tvungna att få myndigheterna att visa miljöministern att vi hade rätt, säger Gunnar Glöersen, rovdjursexpert på Svenska Jägareförbundet.

Sommaren 2006 blev vargen en het valfråga. Nästan alla partier slogs om jägarnas röster. Både alliansen och Socialdemokraterna var väl införstådda med jägaropinionens betydelse för den som vill vinna val.

Eskil Erlandsson (C), i dag jordbruksminister, ville begränsa antalet vargar till omkring 150. Han är inbiten jägare sedan 35 år och medlem i Svenska Jägareförbundet. Och mycket populär bland dem som vill skjuta varg.

Miljöminister Andreas Carlgren jagar inte. Till

skillnad från sin partikamrat på jordbruksdepartementet var han hösten 2008 på väg att köpa forskarnas slutsatser om att det krävs 500 till 1000 vargar för att de skulle överleva.

Och i väntan på att stammen blev livskraftig var miljöministern beredd att låta de befintliga vargarna leva och vänta med licensjakten till nästa år.

Men Eskil Erlandsson, regeringens ”jaktminister”, ville uppfylla sitt vallöfte.

– Det är ingen hemlighet att miljödepartementet och jordbruksdepartementet har haft olika uppfattning, säger en källa.

Lyckad övertalning

Eskil Erlandsson gick segrande ur striden. Miljöministern accepterade ett tak på 210 vargar. Helt avgörande var en unik överenskommelse mellan jägarna, bönderna, jordägarna, hundägarna och samerna.

För att vargstammen ska överleva krävs, enligt forskarna, antingen mångdubbelt fler vargar eller att friska, invandrade vargar från norr kunde flyttas söderut.

Att flytta varg är kontroversiellt. Men med hotet om fler vargar och utebliven jakt hängande över sig var jägarna villiga att ge med sig.

2 april 2009

Sex förbund undertecknade en överenskommelse där de slog fast att de accepterar flyttning av varg. Motkravet var ett tak på lägsta möjliga nivå. Och omedelbar licensjakt.

”Vi har lyckats”

Andreas Carlgren hade fått en möjlighet att försvara jakten genom att säga att den skulle rikta in sig på genetiskt defekta djur.

I början av maj stod det klart för jägarna att miljöministern vänt.

– Vårt arbete med att öppna den tidigare stängda vargjaktsdörren verkar ha lyckats, skrev Gunnar Glöersen på sin blogg.

På Jägarförbundet finns några av Sveriges skickligaste lobbyister. I riksdagen finns en jaktklubb som varje år erbjuder ledamöter och tjänstemän en kurs för jägarexamen, anordnad av förbundet.

Deltagarna betalar en kursavgift men utbildningen sker på arbetstid i riksdagens lokaler. När det är dags att skjuta upp bär det av till förbundets gård i Sörmland.

– Man skjuter upp och skriver teori för den organisation som inte vill annat än att man ska klara av provet, säger jaktmotståndaren Jan-Emanuel Johansson (S) som gick kursen 2006.

Nästa år fortsätter jakten. Om jägarlobbyns tak ska upprätthållas kommer 60 vargar då att skjutas.

Publicerad: