Nyheter

Försäkrings-VD fick både lön och pension

NYHETER

Tog ut dubbla ersättningar – i två år

Försäkringsbolagets Afas vd Torgny Wännström fick både lön och pension under två år, rapporterar LO-tidningen.

– Det kan naturligtvis sticka i ögonen att man får både lön och pension. Men systemet fungerar så, säger Afas styrelseordförande Bertil Jonsson, tidigare LO-ordförande.

Torgny Wennström, före detta vd för Afa försäkringar.

Pensionen är enligt årsredovisningen ”oantastbar”. Wännström, som fyllde 60 år den 14 juni 2006, fortsatte som vd i lite drygt två år, till den 1 augusti 2008.

430 000 i månaden

Under den tiden fick han dubbla ersättningar, vd-lön, på ungefär tre miljoner om året och pension, som är 75 procent av lönen – 430 000 kronor i månaden.

Också två av de tre vice vd:arna i Afa Försäkring, Lars Öhrstedt och Gunnar Söderberg, har liknande förmånsbestämda pensioner. De har rätt till 70 procent av sin lön i pension från 60-årsdagen, även om de då skulle fortsätta att arbeta hos Afa eller någon annan arbetsgivare.

Tog med sig villkoren

Bertil Jonsson, blev styrelseordförande 2002. Han säger att han inte haft anledning att förhandla om pensionsvillkoren för Torgny Wännström, som anställdes redan 1992.

– Torgny Wännström var vice vd i Folksam innan han kom till Afa, och han hade med sig pensionsvillkoren därifrån. Det samma gäller Gunnar Söderberg och Lars Öhrstedt, som också kom från Folksam, säger han.

TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Kvällens hetaste match på Oddset: Frankrike–Tyskland i EM. Den som vet mest vinner mest. Till Oddset. | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter