29–åringen släpps

Av: Mira Micic, Jessica Balksjö, Natalie Roos Holmborg

Publicerad:
Uppdaterad:

Förhandlingar för den fjärde misstänkte skjuts upp

Den 29–årige man som varit misstänkt för helikopterrånet sätts omedelbart på fri fot, meddelade tingsrätten idag.

Två män, den 34-årige helikopterpiloten och den 38-årige mannen har häktats, på sannolika skäl misstänkta för medhjälp till grovt rån.

Foto: Foto: ULF HÖJER

Totalt fyra män begärdes på onsdagen häktade och förhandlingarna hölls bakom stängda dörrar.

Strax före halv tre på eftermiddagen häktades 38-åringen, på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till grovt rån. Hans advokat Ola Salomonsson säger att hans klient hela tiden varit lugn och sansad.

– Jag kommer att diskutera med honom om vi ska överklaga. Det här är ett spektakulärt rån och det är ganska lätt att bli häktad i ett sådant fall, säger Salomonsson kort efter beskedet.

Rätten meddelade samtidigt yppandeförbud för de inblandade parterna.

Totalt fyra begärda häktade

Vid 14.30-tiden påbörjades den andra förhandlingen mot den 34-årige helikopterpiloten som misstänks för att ha kört helikoptern vid rånet.

34-åringen hade på sig en grön fleecetröja, glasögon och mörka byxor när han fördes in i salen. Han tittade mot åhörarna och verkade tagen av situationen. Hans advokat Leif Silbersky var missnöjd över åklagarens agerande inför häktningsbegäran.

– Jag vet inte om det framkommit något nytt. Av sekretesskäl får jag inte det material som jag behöver för att förbereda mig och det gör mig irriterad. Allt verkar gå lite för fort, sade Silbersky innan han gick in i rätten för att försvara 34-åringen.

Silbersky upprörd

Även 34- årigen häktades av Stockholms tingsrätt, på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till grovt rån. Efteråt var hans advokat Leif Silbersky upprörd:

– Jag känner mig enormt besviken. Min klient förnekar i sten. Jag önskar att journalister fått vara med i rättsalen för att få se hur lätt en person i Sverige blir frihetsberövad, säger han.

Han är även upprörd över att han, liksom andra advokater, belades med yppandeförbud.

– Systemet litar inte på advokater. Och jag som har förstahands information får inte säga något.

Silbersky säger till Aftonbladet att han och hans klient ska fundera på om det är meningsfull att överklaga.

– Min klient är väldigt medtagen. Vi ska prata mer imorgon.

29–åringen släpps

Vid 16-tiden började den tredje förhandlingen mot den 29–årige mannen. Han är den ende av de fyra där misstankegraden var den svagare, alltså skäligen misstänkt för grovt rån alternativt medhjälp till grovt rån.

När han fördes in i salen var han samlad, klädd i svart tröja, och gjorde inget försök att dölja sitt ansikte.

Strax efter klockan 17 meddelade tingsrätten att mannen omedelbart sätts på fri fot.

Enligt tingsrätten föreligger det inte skäl för häktning.

Förhandling skjuts fram

Häktningsförhandlingarna med den fjärde misstänkte, en 36-årige man, skjuts fram till i morgon torsdag. Detta eftersom hans advokat Johan Eriksson motsatte sig förhandlingarna.

– Det har inte hållits tillräckliga förhör med honom och det strider mot rättegångsbalken. Han vet inte heller vad han är misstänkt för, säger 36–åringens advokat.

Publicerad: