Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Anita, Annette

”Man förklarar sig själv betydelselös”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-05-27

Lena Mellin om läsarnas argument för att inte rösta

"Jag orkar inte", "jag har ingen information" och "jag är emot EU".

Det finns många anledningar att inte rösta i EU-valet.

Men av de nästan 47 000 personer som röstat om valet i Aftonbladets undersökning, tänker 36 procent lägga sin röst i urnan den 7 juni.

Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin.

Aftonbladets politiska kommentator, Lena Mellin, har spaltat de vanligaste argumenten till att inte rösta – och sedan sågat dem.

Är hon nöjd med att 36 procent av läsarna planerar att få användning för röstkortet?

– Det är bra att de har bestämt sig, men skulle det här vara representativt innebär det det sämsta valet någonsin.

Vad förlorar man på att inte rösta?

– Att man förklarar sig själv betydelselös och lämnar över makten till någon annan.

Visa missnöje?

Den största anledningen till läsarna inte tänker rösta är att de är emot EU, något som 14 procent menar håller dem från vallokalen.

hojjen, 44 år, skriver att han "blir så trött på allt tjat om att jag måste rösta, det är ett otroligt bra sätt att visa sitt missnöje mot EU, dessutom är det en demokratisk rättighet att låta bli".

Det håller inte alla av läsarna med om: TheStickAndOnly, 26, skriver att det så fall vore effektivare att i rösta på ett parti som vill avveckla EU, eller att Sverige ska gå ur. "Om alla som är emot EU avstår från att rösta kommer 100% EU-vänliga röster hamna i röstlådan. Det låter inte riktigt som ett bra sätt att protestera mot EU..."

Skitpolitiker och löner

13,3 procent anger att deras anledning till att inte gå och rösta är att politikerna är skit. I kommentarerna skriver många om politikernas höga löner.

"Skattefri lön + skattefria "kontorsservicebidrag" + reseersättning som är mer än dubbelt så stor som resans verkliga kostnad + skattefria traktamenten + andra skattefria ersättningar och bidrag = KORRUPTION Jag har alltid röstat i alla riksdagsval och folkomröstningar sedan jag blev myndig, men EU-parlamentet tycker jag inte uppfyller demokratiska anständighetskrav, och jag tänker aldrig ge den mitt erkännande genom att rösta på någon kandidat", skriver Nerdlas.

– Det stämmer att parlamentarikerna kommer att få höjd lön efter valet, jämfört med vad de har nu. Men de kommer fortfarande att skatta för den. Resor och kontorsmaterial är skattefria även för riksdagsledamöter i Sverige. Jag ser snarare detta som ytterligare ett argument att se till att vi skickar personer som verklingen gör skäl för sin lön, säger Mellin.

"Påverkar vårt land"

Men det finns faktiskt ett argument till att stanna hemma som biter även på röstförespråkaren Lena Mellin:

"Allvarligt talat, det finns inte ett enda parti som har gjort sig förtjänt av att få min dyrbara röst!", skriver Bullshit, 40.

–Hittar man inget parti som representerar ens åsikter på ett bra sätt, ja då blir det svårt. Men det går kanske att välja ut frågor som man tycker är viktiga, och rösta efter dem, säger Mellin, som ändå hoppas att fler än de 36 procenten i undersökningen går och röstar.

Det gör Zakariah, 29, med. "Det här valet är viktigare än riksdagsvalet! I EU-parlamentet skapar man EU:s direktiv etc, sådant som påverkar vårat land i större utsträckning än en vanlig skattesänkning/höjning.(...)"...det spelar roll. Allas röst är lika mycket värd!".

ANNONS