(M)isslyckat

Foto: Foto: STEFAN JERREVÅNG
Fredrik Reinfeldt tyckte att hans parti lyckats i valet, men det var många som inte höll med.

avElisabeth Marmorstein

NYHETER

MUF:s ordförande Niklas Wykman går till hård attack mot Fredrik Reinfeldt och resten av partiledningen.

De har varken förstått ungdomsarbetslösheten eller internetfrågorna.

– Vår politik upplevs inte uppdaterad, säger Wykman.

När den första vallokalsundersökningen kom vid 21-tiden i går blev det knäpptyst på Moderaternas valvaka på partikansliet i Gamla stan.

När slutresultatet väl kom hade besvikelsen lagt sig något. Partiet ökar med 0,6 procentenheter och behåller sina fyra platser i parlamentet. Det är första gången partiet går framåt i ett Europaval.

Ändå dröjde det till några minuter efter 23 tills Fredrik Reinfeldt kom ut från sitt gamla hörnrum på femte våningen för att möta partikamraterna. Då hade huvudmotståndaren Mona Sahlin redan intervjuats i SVT.

”Vi har lyckats”

Fredrik Reinfeldt betonar att han aldrig trott att Moderaterna skulle bli större än Socialdemokraterna.

– Jag har aldrig vid något tillfälle spekulerat kring det. Våra utgångspunkter var två, att höja valdeltagandet och få fler som röstar på oss jämfört med 2004. Vi har lyckats med båda.

Men MUF:s ordförande Niklas Wykman ser inte valet som en seger. På tisdag, när partistyrelsen samlas, kommer han att kräva att partiet omvandlar sin politik.

– Då måste diskussionen inledas om hur vi ska bli det främsta alternativet för unga inför 2010. Vi är inte det i dag.

Fredrik Reinfeldt säger att han tar kritiken på allvar.

– Jag ska lyssna på vad Niklas Wykman säger.

Mellins mening

Moderaterna har backat i de tre tidigare valen till EU-parlamentet. Nu bryts trenden. Men resultatet är trots det en besvikelse för M-ledningen som satsat allt vad den kunnat den senaste veckan. Borg, Reinfeldt och Bildt har kampanjat in i det sista utan att det gett någon större utdelning.