Säger upp avtalet efter pastaskandalen

avDavid Nannini Nilsson

”Hänger enkom ihop med det som hände i veckan”

Älvsborgs stadsdelsnämnd säger upp avtalet med centralköket i Lundby.

Orsaken är att personalen skopat upp pasta från golvet som sedan serverats skolbarn, som Aftonbladet skrev om i förrgår.

– Det här hänger enkom ihop med det som hände i veckan, säger Henrik Nilsson (M), vice ordförande i Älvsborgs stadsdelsnämnd.

Bilderna på pasta som skopas upp från golvet på centralköket i Lundby har publicerats i flera medier i Sverige – och nu väljer Älvsborgs stadsdelsnämnd att säga upp avtalet med köket.

– Det sker med omedelbar verkan. Vi försöker få till stånd att ett annat kök ska leverera maten från och med nästa vecka, säger Henrik Nilsson.

Beslutet gäller enbart Älvsborg, däribland skolorna Nya varvet och Fiskebäcksskolan, och innebär alltså inte att mat från Lundby centralkök fortsättningsvis inte kan komma att serveras i andra skolor i Göteborgsområdet, enligt Henrik Nilsson.

– Värnar man matkvaliteten och tycker detta är allvarligt då borde man ta sig en funderare på om det inte vore angeläget att följa vårt exempel, men det är upp till var och en att agera, säger han.

– Vi tycker det är viktigare att kunna hantera barnens önskemål och kvalitetsanspråk än att värna kommunen i detta fallet. Så det var inga problem för vår del att ta det här beslutet, säger han.

Skolorna i Älvsborg kommer att få mat från ett privat kök under cirka två månader. Under tiden färdigställs ett nytt kök som sedan ska leverera maten till skolorna.