Nyheter

USA kommer åter stöda abortkliniker

Av: 

Tobias Österberg

Emma Gårdsäter

NYHETER

Obama river upp biståndsstopp som återinfördes av Bush

USA kommer åter att ge stöd till organisationer som utför lagliga aborter utomlands.

President Barack Obama rev på fredagen upp beslutet om biståndsstoppet som Bush återinförde när han kom till makten.

RFSU:s generalsekreterare välkomnar beskedet.

USA slopar den så kallade munkavle-regeln mot stöd till organisationer som tillhandahåller abortrådgivning, utför lagliga aborter eller deltar i abortdebatten utomlands.

Regeln har fått sitt smeknamn av att den med USA:s biståndspengar som vapen anses sätta munkavle på hjälparbete till exempel i Afrika.

Het fråga under årtionden

Med den nye presidenten Barack Obamas undertecknande på fredagskvällen fortsätter den ping-pong-match i frågan som Demokrater och Republikaner har ägnat sig åt under årtionden.

Stödstoppet infördes av Ronald Reagan 1984, revs upp av Bill Clinton, återinfördes av George W Bush och är alltså nu borttaget igen.

Bush kritiserades hårt för biståndsstoppet men försvarade då sitt handlade skriver CNN.

– Det är min övertygelse att skattebetalarnas pengar ska inte användas för att betala för abort eller aktivt främja abort.

RFSU välkomnar beslutet

Biståndsorganisationen Population Action International var mycket nöjda efter fredagens beslut.

– President Obamas åtgärder bidrar till att minska antalet oönskade graviditeter, missfall och kvinnor som dör av högriskgraviditeter eftersom de inte har tillgång till familjeplanering, skriver organisationen i ett uttalande.

RFSU:s generalsekreterare Åsa Regnér kallar i ett pressmeddelande Obamas åtgärd "ett oerhört viktigt steg mot minskad mödradödlighet".

"Obamas beslut kommer också att påverka EU, som är världens största biståndsgivare. Det blir nu mycket svårare för katolskt präglade länder som Polen, Irland och Malta att gömma sig bakom USA:s politik i sina försök att blockera arbetet för ökad tillgänglighet till preventivmedel och säkra aborter", förklarar Åsa Regnér.

ANNONS

Munskydd, Covidtester och mycket mer till bra priser – och SNABB leverans hem till dörren!

Extern länk från Meds

Köp nu

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter