Svininfluensan

Influensan minskar för första gången

Av: 

Jessica Balksjö

Källa: Smittskyddsinstitutet
Källa: Smittskyddsinstitutet

NYHETER

Efter två rekordveckor med många insjuknande har svininfluensan börjat avta.

För första gången minskar antalet smittade.

– Det är för tidigt att säga vad som händer nu. Det kan komma en våg till, säger Maria Brytting, chefsmikrobiolog på Smittskyddsinstitutet.

Sverige verkar ha passerat en topp i influensaspridningen. Den här veckan har antalet influensafall minskat med 40 procent jämfört med förra veckan. Det är en tydlig förändring som syns i flera länder. Just därför är det svårt att avgöra om minskningen beror på vaccinationerna.

– Vi har redan nu uppnått hög vaccinationstäckning. Det reducerar sannolikheten för att det kommer flera vågor, säger Maria Brytting.

Många redan sjuka

Pandemier kommer ofta i två eller flera omgångar. England och USA har till exempel redan haft två vågor. Att den här första toppen nu har börjat avta kan innebära att faran är över. Men det kan också betyda att en första topp har passerats och att flera väntar.

Smittspridningen är fortfarande hög och i Norrbotten och Södermanland ökade antalet inrapporterade fall. Att smittspridningen är hög betyder att fler är smittade av svininfluensan just nu än vad som är normalt vid en vanlig säsongsinfluensa. I nio procent av fallen hade de sjuka fått sjukhusvård.

Värst i Jämtland

Värst är läget i Jämtland där 42 av 100 000 invånare har smittats av svininfluensan. Halland verkar ha klarat sig bäst från svininfluensan hittills.

Smittskyddsinstitutet tror att att mellan 230 000 och 580 000 personer i landet har insjuknat sedan vecka 38.

Totalt har 947 personer dött i Europa. I Norden är Norge värst drabbat med 25 dödsfall. I Sverige har 16 personer dött av influensan. Av dem tillhörde 13 någon riskgrupp.

ANNONS

Baddräkter och bikinis med hög midja och shapingeffekt i fina färger - nu upp till 25% rabatt!

Extern länk från Ellos

Köp här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Svininfluensan