Nyheter

Honduras president gripen och avsatt

Av: 

Mira Micic

Tobias Österberg

NYHETER

Residensen omringades av soldater– skott avlossades

Honduras president Manuel Zelaya greps och avsattes i en militärkupp.

Några timmar senare deporterats han till Costa Rica.

Samma dag blev en ny president utsedd.

Den oblodiga kuppen fördömdes omedelbart av omvärlden.

President José Manuel Zelaya tillfångatogs av militären på morgonen efter skottväxling. Senare påstod Zelaya att hans livvakter utkämpat en halvtimmes lång strid med militären, innan han greps och fördes bort till en militärbas.

Presidenten fördes först till en militärbas, för att senare deporteras till det centralamerikanska grannlandet Costa Rica. På flygplatsen i San Jose sa han till en lokal tv-kanal att han blivit kidnappad. Han berättade att han tidigt på söndagsmorgonen slets ur sängen och att han fortfarande hade pyjamas på sig när han fördes bort av militären.

Enligt de senaste uppgifterna genomfördes statskuppen på order av Högsta domstolen. Kort efter gripandet stängdes den Zelayatrogna tv-kanalen efter att ha uppmanat anhängare att stödja presidenten.

Honduras parlament utsåg senare på söndagen kongressens talman Roberto Micheletti till ny, interimistisk president efter statskuppen. Micheletti tillhör det styrande partiet Partido Liberal – samma parti som den störtade presidenten Manuel Zelaya tillhör.

Ville ändra författningen

Zelaya, valdes 2005 som konservativ kandidat och nytt presidentval skulle hållas i november.

Den dramatiska utvecklingen utlöstes av Zelayas försök att genomföra en folkomröstning om en grundlagsändring, som skulle göra det möjligt för honom att bli omvald.

Men planerna har stött på kraftigt motstånd från riksåklagaren, Högsta domstolen, militären och stora delar av parlamentet.

Enligt opinionsmätningar är Zelayas folkstöd också begränsat. Det uppges ligga på ca 30 procent.

Under förra veckan tog Zelaya strid för att genomdriva en folkomröstning om författningsändringen. Militären vägrade hjälpa till att distribuera valurnor som sänts till Honduras av Chavez.

Med ett par hundra anhängare tog han sig in på en flygbas i Tegucigalpa i torsdags. Där hämtade de valurnorna som militären vägrat lämna ut.

I parlamentet fanns planer på att förklara Zelaya inkompetent i en votering den kommande veckan. Eftersom medlemmar av hans eget parti vänt sig mot honom löpte han stor risk att förlora.

Zelayas personlige sekreterare Enrique Reina sade till journalister att presidentens residens omringades av soldater som sedan grep honom. Skott avlossades enligt Reina.

Ögonvittnen uppgav att soldater avfyrat tårgas mot omkring 500 demonstranter som samlats utanför presidentpalatset.

Stöd till "kamrat Zelaya"

Zelaya har stöd av Venezuelas president Hugo Chavez och Kubas förre president Fidel Castro. Chavez fördömde snabbt söndagens kupp, liksom EU som krävde att Zelaya omedelbart skulle friges.

I november ska presidentval hållas för att utse Zelayas efterträdare. Presidenten ville koppla en folkomröstning till detta val där frågan om en författningsändring skulle ställas. Han ville genomdriva en andra presidentperiod på fyra år.

Men både Högsta domstolen och militären underkände planen.

Inledningen till processen för att skriva om författningen skulle enligt Zelayas plan vara folkomröstningen på söndagen. Där skulle frågan ställas om folket accepterade planen på den andra omröstningen i november.

I tisdags antog Honduras kongress en lag som förbjuder folkomröstningar 180 dagar före eller efter allmänna val, rapporterar BBC.

Överbefälhavaren Romeo Vasquez förklarade därefter att han inte kunde hjälpa till att organisera folkomröstningen eftersom det skulle innebära ett lagbrott. I onsdags svarade presidenten med att avskeda Vasquez. HD ingrep då och förklarade avskedet författningsstridigt.

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA på böcker: Fynda semesterns bästa läsning till kampanjpris här!

Shop

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter