Studenternas drömjobb

NYHETER

Här är Sveriges hetaste arbetsgivare – hela listan.

Ikea, Google och Utrikesdepartementet toppar.

Foto: AP

I en tid kantad av rubriker om kriser, konkurser och uppsägningar. Här är svenska studenters drömarbetsgivare.

Ända sedan 90-talet har studentorganisationen Universum genomfört undersökningar bland studenter. Syftet är att förbättra den viktiga kommunikationen mellan arbetsmarknad och studenter.

– Vi började göra de här undersökningarna för länge sedan, eftersom det finns en stor efterfråga på den här typen av information, berättar Anna Dyhre, som är Sverigechef på Universum.

Nu har 2008 års version av Universums Företagsbarometern precis kommit ut. 14 000 svenska studenter inom områdena ekonomi, teknik, data/IT och juridik har berättat om sina karriärplaner och drömarbetsgivare.

Årets undersökning präglas av ekonomisk oro och turbulens, och den oro många känner inför framtiden. Nästan alla branscher känner av krisen och konkurrensen. För de studenter som tar examen väntar en arbetsmarknad i hård konkurrens.

– Men undersökningen visar ändå inte så stora förändringar på var studenterna helst ville jobba. Det tyder på ett stort självförtroende hos målgruppen, tycker jag, säger Anna Dyhre.

Ungdomliga företag

Årets Företagsbarometer ger en tydlig bild av vilka som är Sveriges hetaste arbetsgivare. Stora, framgångsrika och välkända företag som Ikea och Google anses som både trygga och resursstarka arbetsgivare. Dessutom finns goda möjligheter att göra karriär inom företaget.

De här företagen är nog attraktiva dels eftersom de är stora och framgångsrika, men också eftersom de på något sätt känns ungdomliga, tror Anna Dyhre.

Att Ikea toppar ekonomernas lista är ingen överraskning – det är sjunde året i rad.

Det är roligt att se att handeln utgör en attraktiv arbetsplats, oavsett konjunktur, säger Jeanette Söderberg, vd för Ikea.

På Universum tror man att en av anledningarna är att är att Ikea, liksom flera av de andra populära företagen, känns som ett företag där man kan göra karriär.

– De har en organisation som känns ganska ”platt”, dessutom finns det möjligheter att arbeta i olika länder. Det är nog mest det som gör dem så populära, säger Anna Dyhre.

Google ny raket

Årets största nyhet är att Sony Ericsson tappat förstaplatsen på teknologernas lista till Google. Det amerikanska internetföretaget har seglat upp som den populäraste arbetsgivaren för teknologer. Andra eftertraktade arbetsplatser är på ABB och Vattenfall. Googles Sverigechef Stina Honkamaa tycker att det är roligt.

– Google fortsätter att satsa i Sverige och rekryterar inom alla kategorier så detta bådar gott för framtiden.

För juridikstudenterna är ett jobb på Utrikesdepartementet högsta drömmen.

Att många välutbildade ungdomar kan tänka sig att vara med och arbeta för Sverige, lovar gott för Sveriges internationella möjligheter. Jurister med bred internationell kompetens är oerhört viktiga medarbetare hos oss, kommenterar Harald Sandberg som är personalchef på Utrikesdepartementet.

Många är de juridikstudenter som drömt om att kliva uppför de gamla trapporna till Arvfurstens palats i Stockholm. Bara de allra bästa når ända fram. De som håller drömmer vid liv.

Välj rätt utbildning

Lina Thorén, Minimedia